Komšiluk i mobilne prodavnice jedini spas: Kako da hrana stigne do starijih u zabačenim selima

Žitelji čak 500 sela u Srbiji, od ukupno 4.700, u ovom momentu nemaju pristup osnovnim životnim namirnicama.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Depositphotos/djangosupertramp
Foto: Depositphotos/djangosupertramp

Tokom vanrednog stanja, pretežno staračko stanovništvo koje naseljava ova najudaljenija naselja, uglavnom zavisi od solidarnosti mlađih komšija.

Zato je Milan Krkobabić, ministar za regionalni razvoj, apelovao na velike trgovinske lance da, u saradnji sa lokalnim samoupravama i mesnim zajednicama, pokrenu mobilne prodavnice.

Prema Krkobabićevim rečima, ova dostavna vozila trebalo bi da obezbede redovno snabdevanje osnovnim životnim namirnicama i lekovima i u najudaljenijim selima u brdsko-planinskim i pograničnim područjima. Pozvao je sve zadruge i zadrugare da pomognu starijima od 70 godina u obavljanju prolećne setve i drugim poljoprivrednim poslovima na njivama, u plastenicima, voćnjacima, stajama...

U čak 1.000 sela u Srbiji ne postoji nijedna prodavnica, a 500 sela nema puteve, pa ni pristup osnovnim namirnicama, pišu „Večernje novosti“.

„To su rubna i pogranična područja, a najugroženije je pet okruga - Niški, Toplički, Pirotski, Pčinjski i Jablanički“, kaže agroanalitičar Branislav Gulan. „Samo u okolini Vranja postoje 22 sela koja su udaljena oko 20 kilometara od Vranja, sa oko 2.000 žitelja. Mora se pronaći način da se ti ljudi snabdevaju tokom vanrednog stanja.“

Na apel da se pomogne seoskom stanovništvu među prvima se odazvala Zemljoradnička zadruga Zubin Potok sa Kosova i Metohije. Ta zadruga sa 1.100 zadrugara i kooperanata i pet svojih prodavnica, danima svojim dostavnim vozilima doprema osnovne životne namirnice seoskom stanovništvu i u najudaljenija sela: Crepulja, Gazivode, Ugljare, Junake i Lučka Reka. Kako kažu, akciju dostave hrane i pomoći u obavljanju prolećnih poslova, zadrugari iz Zubinog Potoka nastaviće dok traju mere ograničenog kretanja zbog korone.

Dejan Mitić iz Zadružng saveza Južne Srbije kaže da u svakom momentu ima oko 40 volontera, koji su spremni da namirnice raznose do zabačenih kuća. Socijalna zadruga iz Kamenice kod Niša spremna je da se uključi u akciju pomoći najstarijima na selu.

Uprkos teško prohodnim putevima zbog snežnih padavina, zadrugarke Zemljoradničke zadruge "Darovi Lužnice" iz Babušnice svakodnevno stižu do svojih starijih zadrugara i kooperanata i najstarijih meštana Babušnice. Besplatno im na kućni prag donose pakete Međunarodnog kluba žena, koje dopunjuju proizvodima svoje zadruge: ajvarom, sokovima i džemovima. Stigle su i do sela Crvena Jabuka udaljenog 48 kilometara od Babušnice, na nadmorskoj visini od 900 metara.

Kako Gulan kaže, poseban problem je to što u Srbiji ima 217.000 poljoprivrednih proizvođača koji imaju do dva hektara zemljišta. A čak 120.000 njih je starije od 70 godina.

„Sada je pred početak setve neophodno pronaći način preko mesnih zajednica da im se dostavi reproduktivni materijal“, kaže Gulan. „Rešenje bi bilo da im se omogući da naručuju seme, da pošta distribuira, donosi im na kućnu adresu i naplaćuje. Svuda gde ne mogu da im pomognu mlađi, trebalo bi tim ljudima obezbediti dozvole da ujutru do 13 časova odu na svoje njive i obave neophodne poslove.“

Žitelji sela Mokronozi koje iako pripada opštini Rudo u BiH, koje je mnogo bliže Priboju, uglavnom imaju srpsko državljanstvo. I zdravstveni kartoni otvoreni su im u pribojskom Domu zdravlja. Sada ne mogu nikud. Niti po namirnice, niti im ih ko može doneti.

„Ponekad ih neko donese do graničnog prelaza, a mi ih preuzmemo, to je jedino“, kaže Radoje Bogdanović. „Ovde uglavnom žive stari i bolesni. U Priboju primamo penziju, lečimo se, kupujemo hranu i za nas i za stoku. Makar samo jedan dan kad bismo imali mogućnost da pređemo do Priboja, to bi nam mnogo značilo.“

strana 1 od 159 idi na stranu