Mali: Srbija dobro reagovala; MMF: Velika podrška privredi

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković održali su danas završni sastanak sa Delegacijom MMF-a.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Facebook / Ministar finansija Siniša Mali
Foto: Facebook / Ministar finansija Siniša Mali

Misiju predvodi Jan Kes Martejn, a razgovaralo se o sprovođenju aktuelnog aranžmana Instrument za upravljanje politikama (Policy Coordination Instrument). U pitanju je polugodišnja revizija programa, koja se održava putem video – veze, a koja će biti predmet usvajanja na odboru direktora MMF-a u Vašingtonu.

Na sastanku je zaključeno da se implementacija aktuelnog aranžmana odvija u planiranim rokovima, kao i da je važno prilagoditi se novonastalim okolnostima zbog pandemije koronavirusa.

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da su postignuti važni reformski ciljevi u okviru aktuelnog aranžmana, koji se uspešno sprovodi, kao i da će Vlada nastaviti sa sprovođenjem neophodnih reformi.

Kako kaže, država je dobro reagovala za vreme krize koja je izazvana koronavirusom, i spasila je privatni sektor, a sada je važno da ekonomija nastavi da dobro funkcioniše i da se sačuvaju radna mesta. On ističe i da ohrabruju podaci iz prvog kvartala, koji će pozitivno uticati na rezultat na kraju ove godine.

Predstavnici MMF-a su istakli da je važno da se nastavi sa podržavanjem ekonomije, ali i da se zadrži makroekonomska i finansijska stabilnost.

Oni su pohvalili Program ekonomskih mera za podršku privredi i istakli da je među najvećima u evropskim zemljama u razvoju.

Predstavnici MMF-a su istakli i da je važno da se nastavi sa strukturnim reformama, u smislu reforme poreske administracije, zapošljavanja u javnom sektoru, reforme plata, javnih preduzeća i razvoja tržišta kapitala.

Pohvalili su napredak u smislu zatvaranja transakcije za Komercijalnu banku, koje se očekuje do kraja godine.

U pitanju je četvrto polugodišnje razmatranje aranžmana Instrument za upravljanje politikama, koji je odobren u julu 2018. godine i ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera. Naredna, poslednja misija u okviru aktuelnog programa, planirana je za mesec oktobar.

strana 1 od 175 idi na stranu