"Kupujemo oružje i od Kine, i od Rusije, ako treba od svakoga"

Beograd -- Ambasdor Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski rekao je da Srbija ne podleže političkim pritiscima već kupuje oružje i od Rusije, i od Kine i od svakoga, ako treba.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/B92
Foto: Printskrin/B92

"Mi se rukovodimo jednačinom koja uključuje koštanje i efikasnost. Ne podležemo političkim pritiscima, radimo diversifikaciju i kupujemo oružje i od Kine, Rusije i ako treba od svakoga, kupićemo i od Jupiterijanaca, ako je dobro i jeftino", rekao je Lazanski za Fokus.

Kako je rekao, Srbija ne gleda političku pozadinu, iako je kupovina svakog većeg sistema istovremeno i politička odluka.

U pogledu ukupne saradnje Srbije i Rusije u nominalnim iznosima, Lazanski navodi da je vojna saradnja među najjačima.

On je rekao da je najveći izvoz u pogledu dolarske ili u valutama evra izvoz ženskih čarapa, i da ih Srbija godišnje izveze u vrednosti od 120 miliona evra na rusko tržište. "Posle toga su jabuke, pa ruski izvoz naoružanja u Srbiji", rekao je Lazanski.

U sastavu Vojske Srbije, kako je rekao, postoje sovjetski modeli naoružanja i ruski modeli naoružanja.

"To je pretežno u oblasti oklopne tehnike, protivvazdušnih sistema i ratnog vazduhoplovstva, i naravno da tu nešto Rusi remontuju, nešto su nam donirali", rekao je i dodao da je Rusija donirala 30 tenkova i 30 oklopnih automobila BRDM 2. - "Deset je već stiglo, 20 treba da dođe."

"Treba i da dođu remontovani ruski tenkovi koje su nam donirali. Donirali su nam šest migova 29, Pancir smo kupili", rekao je on.

On je naveo da je vojno-tehnička saradnja barem 50, ako ne i 60 odsto kompletne saradnje dve države.

Kako je ocenio, "to je nasleđeno samim tim što je bivša Jugoslavija kupovala sovjetske sisteme".

"Ako bi sve to sad izbacili napolje i počeli da kupujete zapadno, to bi užasno koštalo", rekao je.

On je naveo da deo sankcija jeste naneo štetu ruskoj ekonomiji, ali ne onoliko koliko na zapadu misle.

strana 1 od 172 idi na stranu