Beograd krajem 2021. dobija novu autobusku stanicu FOTO

Beograd -- Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas radove na izgradnji nove autobuske stanice u Novom Beogradu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

On je tom prilikom podsetio da Grad Beograd skoro pedeset godina pokušava da izgradi novu autobusku stanicu, koliko je vremena prošlo otkad je prostor u Novom Beogradu sedamdesetih godina prošlog veka određen za tu namenu.

Tada se takođe znalo, dodao je Vesić, da je stari objekat neuslovan, nema dovoljno kapaciteta za sve autobuse, zagušuje saobraćaj i nema čak ni upotrebnu dozvolu, prenosi Beoinfo.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

"Do kraja sledeće godine Beograd će dobiti pravu autobusku stanicu kakvu i treba da ima. Ona će biti integrisana sa železničkom stanicom Novi Beograd i činiće jedinstvenu celinu. Rađena je prema projektu arhitekte Lojanice, pobedničkog rada na konkursu Grada Beograda. Imaće 42 odlazna perona, 20 dolaznih, kao i 18 za turističke autobuse, koji će prvi put polaziti sa jednog mesta a ne sa različitih delova grada. Takođe, imaće i staničnu zgradu na 25.000 kvadratnih metara sa svim sadržajima neophodnim putnicima, kao što su banka, pošta, restorani, kafići. Garaža će brojati više od dve stotine parking mesta, plus još oko pedeset na zemlji, kao i veliku taksi stanicu. Dakle, konačno će Beograd dobiti stanicu u skladu sa svim standardima", rekao je Vesić.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Posebno je značajno to što će se stari deo grada, naročito Bulevar vojvode Mišića, rasteretiti, naglasio je Vesić. "Benefit je i to", dodao je, "što je novoj lokaciji umnogome bliži auto-put, pa će se sa nje lakše dolaziti i odlaziti. U blizini će biti i buduća stanica metroa.

"Nova autobuska stanica gradi se kroz javno-privatno partnerstvo sa kompanijom Bas. Deo prostora biće odvojen za Centar za upravljanje saobraćajem Grada Beograda. Na jednom mestu tu će, dakle, biti kompletna kontrola saobraćaja, kako to imaju vodeći svetski gradovi", istakao je Vesić.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

On je na kraju najavio da će kasnije po obodima grada biti izgrađeno i nekoliko manjih stanica, da ne bi svi autobusi morali da dolaze ovde.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 189 idi na stranu