Korona dobra za startape? "Vreme u kom industrijski divovi dozvoljavaju da se približimo" VIDEO

Beograd -- Svi znamo šta su startapovi – to su one male, inovativne firme koje mogu brzo da postignu ogroman rast.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Depositphotos/Jirsak
Foto: Depositphotos/Jirsak

Za tu mogućnost, naravno, imaju da zahvale promenama tržišta koje je doneo tehnološki napredak.

A kako je pandemija uticala na startape i da li su oni pogodni za oporavak privrede i njen rast?

Način razmišljanja u startapu je specifičan odnos prema ideji, proizvodu, razvoju, kupcu... koji spaja ove suprotnosti u uslovima savremenog tržišta.

Korona je doprinela ekonomskom padu i krahu mnogih kompanija, ali se nije na sve odrazila negativno.

"Pokazuje se kao prilika za inovacije i prilika za startapove da svoje neke ideje i svoje neke proizvode eskaliraju i eventualno da približe i industrijama kojima je potrebna i digitalizacija i investitorima koji traže sad novu ideju", kaže za Prvu TV Zoran Vasiljev, tehnološki preduzetnik i generalni direktor grupe kompanije Centili.

Prema njegovim rečima, pandemija je momenat kada su neki industrijski divovi dozvolili startapima da im se približe i da rade zajedno. Primer je Beograđanin Mihajlo Popesku, koji je za svoju ideju o platformi za veštačku inteligenciju od saosnivača kompanije Alibaba dobio čak dva miliona dolara.

"Odlična vest da je neko sa našeg podneblja uspeo da svoju ideju koja je bila dormant u ovom periodu prikaže da bude interesantno investitorima", kaže Vasiljev.

Zahvaljujući Vladimiru Stankoviću, koji je osnovao startap "Pet Guards", vlasnici kućnih ljubimaca mogu bez brige da obavljaju svoje obaveze van kuće.

"Godine 2017. smo lansirali prvu verziju i od tada beležili rast. Ova situacija je smanjila potrebu za našim uslugama. Javljaju se novi problemi u toku pandemije, pa za neke može da bude šansa a za neke druge propast", kaže Vladimir Stanković, osnivač "Pet Guardsa".

Što se tiče podrške države, Zoran Vasiljev naglašava da kapitala ima dovoljno i da ima prostora za nove investicije. A kada su mladi i njihove ideje u pitanju - jedan savet.

"Ljudi se plaše da im neko ne ukrade ideju. Realizacija je ono što se vrednuje. Pričajte o svojoj ideji, nađite mentora i krenite u realizaciju", poručuje Stanković.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 189 idi na stranu