Najveće stado ovaca na Balkanu: Četiri brata čuvaju preko hiljadu grla FOTO

Sjenica -- Na Pešteru, sa kog je svako ko je mogao već odavno otišao, i dalje živi i ponosno radi vredna porodica Kurtagić.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: Rina
Foto: Rina

Otac i majka imaju devetoro dece, osam sinova i jednu kćerku. Četvorica su ostala na porodičnom imanju i uspešno se bave ovčarstvom.

Ovde su i formirali porodice, pa se u njihovom dvorištu igra deset mališana dok na livadama pase najveće stado na Balkanu.

"U ovo doba godine imamo preko hiljadu grla, nikada nismo uspeli sve da ih prebrojimo, kada otopli i krenu da se jagnje taj broj prelazi i dve hiljade. Teško je toliki broj držati u jednom toru, pa su nam raspoređeni na nekoliko mesta. U toku zime ovde nije nimalo naivno, pa je potrebno dobar deo hrane da obezbedimo. Imamo tu sreću što seno ne kupujemo. Imamo i sve potrebne mašine, a radnu snagu ne plaćamo jer smo mnogočlana porodica, ono što jedino kupujemo su žitarice", kazao je za RINU, Šefket Kurtagić.

Foto: Rina
Foto: Rina

Vredni stočari nisu se pokajali u nameri da naprave veliku farmu i svoju čeljad na taj način prehrane. Njihovo stado prvobitno je brojalo oko 150 ovaca, a širilo se iz godine i godinu i dostiglo ovu neverovatnu brojku. Pešter je nepristupačan teren, pa su se mnogo mučili ali na kraju su, uz veliki trud i prvenstveno slogu u tome uspeli.

"Sagradili smo veliki tor gde može stati trećina grla, i radimo na tome da još proširimo. Voda nam je bila veliki problem, ali uspeli smo da je dovedemo do našeg domaćinstava. Gradimo senjak u kom ćemo hranu držati preko zime i tako olakšati posao. Prilazni put do kuće nam je veoma loš, i to nam je sledeći cilj. Nastojaćemo da izgradimo novi i bolji, a nadamo se da će i lokalna samouprava imati sluha za naše potrebe", rekao je Saladin.

Foto: Rina
Foto: Rina

Njihovi verni prijatelji i čuvari stada na nepreglednim ravnicama su i pastirski psi kangali. Da njih nema, ne bi mogli da sačuvaju svoje ovce na surovom Pešteru.

"Bez njih smo kao bez očiju, treba sačuvati stado od predatora i divljih zveri koji ovde svakodnevno šetaju. Imamo odrasle kangale koji su se nekoliko puta hvatali u koštac, sa vukovima i sa medvedima. Uvek su izašli kao pobednici. Kod nas vam je ovde jedan kangal, na jednog vuka", sa osmehom priča Saladin.

Proizvodi koji se dobijaju od ovih sjeničkih ovaca nemaju granicu. Porodaja ide "kao alva", a najviše se traže čist sir, mleko i kajmak. To su najjači aduti ovih vrednih stočara. Za ove proizvode zadužene su njihove supruge, koje takođe ne beže od teških poslova na imanju.

Foto: Rina
Foto: Rina

"U bačve staje oko 55 kilograma čistog punomasnog ovčjeg sira. Način pripreme je malo specifičan jer se prvo usiri, pa to planinke onda cede i seku na kriške i ovakav kvalitet je unapred prodat i nemamo problem sa plasmanom. Godišnje sa naše farme na prodajna mesta ode oko tri tone ovčijeg sira. Tako da ima računa ovim se baviti, ne žalimo se", zaključio je najmlađi brat Ekrem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu