"Plan - da bar 30 odsto domaćinstava koristi energiju dobijenu iz solarnih panela"

Beograd -- Plan je da u Srbiji bar 30 odsto domaćinstava koristi energiju dobijenu iz solarnih panela.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: lalanta71/Shutterstock
Foto: lalanta71/Shutterstock

To je rekla ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ponovila da će poziv za dodelu subvencija za solarne panele biti raspisan početkom septembra, a da će procedura biti ista kao za zamenu stolarije.

"Podaci koje imamo od lokalnih samouprava pokazuju da je minimum 50 odsto domaćinstava zainteresovano za zamenu prozora, vrata, kotlova, za izolaciju spoljnih zidova", rekla je ona.

Ministarstvo će, kako kaže raspisati poziv ka jedinicama lokalne samouprave, a onda oni dalje, najpre ka kompanijama i onda prema građanima.

Solarni paneli: Hoćete sami da proizvodite struju? Istražujemo kada se isplati da to uradite

"Svi mogu da učestvuju, bez obzira na to da li se radi o kućama, stanovima, stambenim zajednicama. Imaćemo dovoljno novca, razgovarali smo sa međunarodnim finansijskim institucijama i sledeće godine će samo za projekat povećanja energetske efikasnosti biti izdvojeno 150 miliona evra“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je podsetila da će država obezbediti polovinu novca.

Kako da proizvodite struju u svom domu? Ovo su koraci

"Zamena stolarije može da smanji račune za 40 odsto, time značajno utičemo i na životnu sredinu. Plan je da bar 30 procenata domaćinstava koristi energiju dobijenu iz solarnih panela, takođe radimo na tome i da podstaknemo ljude da više koriste gas, a sve da bismo podigli svest o značaju energije i da ne bacamo kilovat-časove kroz prozor", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu