Sada i definitivno: Geoks odlazi iz Vranja

Italijanska kompanija Geoks obavestila je radnike da je doneta odluka o pokretanju postupka likvidacije i gašenja društva, objavio je Vranjski onlajn magazin.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Anel Alijagic/Shutterstock
Ilustracija: Anel Alijagic/Shutterstock

Pored objašnjenja o kontinuiranom smanjenju proizvodnje koja je dodatno smanjena u periodu pandemije, navodi se i da radnicima prestaje radni odnos i da će im pojedinačno biti dostavljeno rešenje o prestanku radnog odnosa.

To obaveštenje je prvo "zvanično" obraćanje zaposlenima u kompaniji u Vranju.

Nakon dvomesečnih spekulacija i potvrda iz državnog vrha, italijanska fabrika definitivno odlazi iz Vranja, dok će zaposleni moći da ostvare pravo na naknadu preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Vučić o Geoksu: Nećemo ostaviti Vranje na cedilu, za 500 radnika posao odmah

U međuvremenu, iz državnog vrha je najavljeno da dolazi novi investitor, kao i da će osamdeset odsto radnika koji su ostali bez radnog mesta zatvaranjem fabrike obuće italijanske kompanije Geoks u Vranju dobiti novi posao.

Premijerka Ana Brnabić danas je, nakon što je kompanija Geoks iz Vranja obavestila zaposlene da ide u stečaj, izjavila da je uverena da će se u najkraćem roku naći posao za ljude koji su radili u Geoksu, te da garantuje da niko neće biti zaboravljen.

Na pitanje novinara da prokomentariše obaveštenje kompanije, Brnabić je rekla da je to proces koji se prirodno dešava kada postoje rast i razvoj jedne ekonomije, te da Geoks "ne može da izdrži rast minimalne zarade u Srbiji".

Ona je navela da nikada nije želela da Srbija bude zemlja jeftine radne snage, iako je pre 2014. godine moralo da se radi na takav način, zbog velike nezaposlenosti od 25 odsto, uz 51 procenat nezaposlenih među mladima.

"Morali ste da dovodite investitore koji su radno intenzivni i koji, nažalost, plaćaju zaista minimalne plate. Tada je, čini mi se loše ispregovaran deo za podsticaje za otvaranje radnih mesta. Mi ga nismo pregovarali, ali smo isplatili subvencije. Ali, bilo je da su davane subvencije i kada su investitori držali radnike na minimalcu", rekla je Brnabić.

Premijerka je napomenula da se od 2014. godine to promenilo, kada je Aleksandar Vučić uveo da se subvencije daju i stranim i domaćim investitorima, koji su time izjednačeni, ali samo ukoliko nivo plata bude 20 odsto iznad minimalca, a zatim su plate polako počele da rastu.

"Danas imate Srbiju u kojoj je prosečna plata nešto iznad 65.000 dinara, a očekujemo da će ići preko 600 evra na početku 2022. godine. Uz predlog da minimalac bude preko 35.000 dinara. Kompanije kao što je Geoks to ne mogu da isprate. Oni će ići u zemlje gde mogu da plaćaju ljude manje", rekla je premijerka.

Kaže i da je Sbija danas u drugačijoj poziciji, kredibilnija je investiciona destinacija, a ljudi koji su radili u Geoksu prošli su neku obuku, imaju iskustvo, što je drugačija sitaucija nego kad je Geoks dolazio.

"Uverena sam da ćemo uspeti u najkraćem roku da nađemo posao za te ljude. Neki će preći da rade za investitore koji su već u tim krajevima, a koji se šire, neki novi će doći, ali sam uverena i garantujem da nijednu osobu nećemo zaboraviti i nijednu porodicu ostaviti na cedilu, te da ćemo se boriti i izboriti", poručila je Brnabić.

Ona je istakla i da joj je žao što se to desilo, ali je dodala da se ponekad i priželjkuje da se te stvari dese, jer, kaže, vizija nadležnih nije bila da se takmičimo sa ostalima u regionu po tome koliko subvendcija dajemo, a da plate budu minimalac i da ne smemo minimalac da povećavamo.

"Želeli smo investitore koji će davati veće plate, bolja radna mesta i to se sada dešava. Imaćemo probleme, moraćemo da gasimo požare kada odlaze investitori, ali rešićemo to. Garantuje, naći ćemo rešenja za te ljude", rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 162 idi na stranu