Posao godine: Izraelci prodali usavršenu bespilotnu letelicu za osam miliona dolara

Jerusalim -- Izraelska kompanija Aeronautics potpisala je ugovor vredan osam miliona dolara za prodaju njihovog unapređenog drona model Orbiter 3.

Izvor: B92
Podeli
FOTO: EPA/CHEMA MOYA
FOTO: EPA/CHEMA MOYA

Oni nisu hteli da otkriju koja zemlja je bila njihov kupac.

U tu cenu ulazi i usluga održavanja i podrške sa zemlje, saopštila je ta kompanija.

Taktički Orbiter 3 UAV je kompaktan i lagan i služi za upotrebu u vojne i državne svrhe.

Ima radni domet od 150 kilometara i može ostati u vazduhu do sedam sati na zadacima prikupljanja obaveštajnih podataka, nadzora, prikupljanja informacija o potencijalnim ciljevima i izviđanjima.

Uz to, ima kamere za dnevni i noćni vid, a poseduje i elektro-optičku kameru sa tri senzora.

Sastavlja se za nekoliko minuta

Ovaj potpuno autonoman sistem može da se sastavi u roku od nekoliko minuta, lansira se pomoću katapulta, a sleće uz pomoć padobrana i vazdušnog jastuka. Prilagođen je i kopnenoj i vodenoj sredini i može da nosi teret do pet kilograma, uključujući i multi-senzorske laserske sisteme za ciljanje mete, prenosi The Jerusalem Post.

"Ovaj posao je direktan dokaz poverenja naših kupaca. Pokazuje snagu i pouzdanost proizvoda koje pružamo i razvijamo", izjavio je Amos Matan, izvršni direktor kompanije Aeronautics, koja ima 70 kupaca širom sveta.

Bio im zabranjen izvoz

Inače, ovoj kompaniji bio je zabranjen izvoz letelica 2017. godine. Naime, izraelsko Ministarstvo odbrane uvelo im je tada zabranu nakon što je list The Jerusalem Post Maariv objavio da je tim iz te kompanije stigao u Azerbejdžan da potpiše ugovor o prodaji svog Orbitera 1K UAV i da je tamo od njih zatraženo da napadnu vojnu poziciju u Jermeniji čime bi prekršili izraelski zakon. Oni su negirali da su počinili bilo kakav prekršaj, a potom su objavili da je ugovor bio vredan više miliona dolara.

Izrael vodeći izvoznik bespilotnih letelica

Izrael se smatra vodećim izvoznikom bespilotnih letelica u svetu. U aprilu je vojna jedinica za izvoz Ministarstva odbrane saopštila da je taj izvoz Izraelu prošle godine doneo 7,5 milijardi dolara. Iako je cifra za 2018. godinu bila manja za 1,7 milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu, ona je još uvek bila viša od proseka u protekloj deceniji, saopšteno je iz Ministarstva.

strana 1 od 171 idi na stranu