EU kaznila Kalkom zbog predatorskih cena

Brisel -- Evropska komisija saopštila je danas kako je kaznila američkog proizvođača čipova Kalkom sa 242 miliona evra, odnosno 1,27 odsto obrta kompanije u 2018. godini.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/ALBERTO ESTEVEZ
Foto: Epa/ALBERTO ESTEVEZ

EK navodi da je takvu odluku donela zbog "zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu 3G čipseta" i prodavanja ispod proizvodne cene.

Komesarka Evropske komisije za tržišnu konkurentnost Margaret Vestager navela je u saopštenju da je Kalkom nameravao da istisne sa tržišta svog konkurenta Ajseru koji je u vlasništvu Nvidije i čije je sedište u Britaniji, pomoću svoje prakse, "ilegalne prema antimonopolskim zakonima EU".

"Kalkomovovo starteško ponašanje sprečavalo je konkurentnost i inovacije na tržištu, i ograničavalo izbor potrošačima u tom sektoru sa ogromnom tražnjom i potencijalom za inovativne tehnologije", navela je Vestager.

Prema nalazima iz istrage EK, Kalkom je zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu počinio između sredine 2009. i sredine 2011. godine prodajući neke od svojih UMTS čipseta Huaveiju i ZTE-ju ispod cene sa ciljem da eliminiše konkurenciju.

Prošle godine, proizvođač čipova kažnjen je od strane EU 997 miliona evra zbog plaćanja Eplu da koristi samo njegove čipove za ajfon.

strana 1 od 185 idi na stranu