Krivac za kontaminaciju naftovoda i štetu od nekoliko milijardi $ traži azil u Litvaniji

Viljnjus -- Roman Ružečko, osumnjičen da je odgovoran za veliku kontaminaciju nafotovoda u Rusiji, zatražio je politički azil u Litvaniji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos,  photojimdp
Foto: Depositphotos, photojimdp

Ovu informaciju, potvrdio je portparol okružnog suda u Viljnusu.

Rusko tužilaštvo optužilo je Ružečka, direktora male kompanije za transportovanje nafte, i još nekoliko lica za krivičnu zaveru radi kontaminiranja mreže čiji je vlasnik firma "Transnjeft", prenosi češki www.tyden.cz.

Ružečkov advokat rekao je da u dokumentima tužilaštva ništa ne dokazuje krivicu njegovog klijenta. Okružni sud u Viljnusu potvrdio je ove sedmice tromesečni pritvor za Ružečka na zahtev tužilaštva Litvanije, rekao je portparol suda.

Rusija je u aprilu suspendovala isporuke preko naftovoda "Družba" zbog prekomernog nivoa organskog hlorida u sirovoj nafti, što je uticalo na rad rafinerija u Nemačkoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Ukrajini i Belorusiji.

Roman Ružečko, šef Samaratransneft-terminal, uhapšen je u sredu u Vilniusu na osnovu međunarodne poternice koju je izdao ruski sud.

Podsećamo, ruska naftna industrija je ove godine pogođena teškom krizom. U aprilu otkriveno je da oko pet miliona tona nafte u naftovodu "Druzhba" sadrži višak organskog hlorida.

On se koristi u ekstrakciji ulja, ali pre nego što sirovina uđe u cevovod, organski hlorid se mora ukloniti, jer može oštetiti rafinerije.

Ruski istražitelji veruju da je ovog proleća zagađena nafta ušla u gasovod u regionu Samare, kako bi se sakrile krađe nafte. Neki mediji nagađaju da je to bila ciljana sabotaža.

strana 1 od 185 idi na stranu