IFO: Bregzit bez sporazuma najteže bi pogodio Irsku, neke zemlje će profitirati

Minhen -- Bregzit bez sporazuma najteže bi pogodio irsku ekonomiju, pokazuju rezultatima istraživanja nemačkog Instituta IFO.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/tom@tnphoto.ca
Foto: Depositphotos/tom@tnphoto.ca

Nivo ekonomskog napredovanja bi, u slučaju takozvanog "tvrdog" Bregzita, opao u Irskoj 8,16 procenata, u Luksemburgu 5,23, a na Malti 5,19 odsto, navodi se u saopštenju IFO instituta dostavljenom Tanjugu.

U samoj Velikoj Britaniji napredovanje bi se smanjilo 2,76 procenata.

"'Tvrdi' Bregzit bi se u različitom stepenu odrazio na različite države članice EU“, kaže Marina Štajninger, koja radi kao istraživač IFO Centra za međunarodnu ekonomiju i koautorka je studije sa Jasminom Grešl i Gabrijelom Felbermajer.

Moguće je, takođe, da će neizvesnosti za investitore i promena deviznih kurseva produbiti negativan uticaj "tvrdog" Bregizta, navodi Marina Štajninger i dodaje da bi "sporazum o slobodnoj trgovini (između Britanije i EU) definitivno ublažio udarac“.

Ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Uniju bez sporazuma, ostale zemlje koje bi trpele pad prosperiteta su Holandija (pad od 1,64 procenta), Belgija (pad 1,40 odsto) i Kipar (1,37 odsto).

Danska bi bila pogođena padom blagostanja od 0,89 procenata, Švedska (0,75), Nemačka (0,72), Francuska (0,52), Italija (0,40), Španija (0,39), Austrija (0,35) i Švajcarska (0,01 odsto).

"Ostatak sveta bi osetio ograničene posledice od neuređenog Bregzita", kaže Marina Štajninger.

Sjedinjene Države bi osetile negativan efekat od 0,01 odsto, Turska od 0,04 procenta a Južna Koreja od 0,03 procenta.

Međutim, neke druge zemlje bi mogle ekonomski da profitiraju od "tvrdog" Bregzita, poput Tajvana (rast 0,13 posto), Kine (0,05), Indije (0,02) i Rusije (0,01 odsto), navodi se u saopštenju IFO instituta.

strana 1 od 199 idi na stranu