EU spremila agresivan plan borbe protiv protekcionizma SAD

Arlington -- Evropska unija je sačinila "agresivan" trgovinski plan pomoću kojeg će se suprotstaviti protekcionističkim merama američkog predsednika Donalda Trampa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/tomwang
Foto: Depositphotos/tomwang

EU će podržati evropske kompanije u tržišnoj borbi sa američkim tehnološkim gigantima poput Gugla, Epla, Amazona, Majkrosofta i Fejsbuka, piše američki list "Politiko".

U dokumentu na 173 stranice, zvaničnici Evropske komisije pozivaju i predsednicu te institucije, Ursulu fon der Lejen, da osnuje Fond za budućnost koji bi uložio 100 milijardi dolara u akcije "najperspektivnijih" evropskih kompanija.

Prema tom planu, cilj je da Evropa postane direktni konkurent američkim i kineskim tehnološkim divovima koji trenutno dominiraju na globalnom tržištu i za kojima evropske firme decenijama zaostaju.

Pored najvećih američkih tehnoloških kompanija, evropski zvaničnici takođe identifikuju kineske rivale kao što su Baidu, Alibaba i Tencent kao firme kojima Evropa treba da konkuriše.

Napominjući da "Evropa nema takve kompanije“, u dokumentu se poziva da se tim kompanijama blokira pružanje usluga evropskim preduzećima.

"Uspon i liderstvo privatnih kompanija, konkurenata iz zemalja nečlanica EU, sa finansijskim sredstvima bez presedana, može da zbriše postojeću dinamiku u oblasti inovacija i poziciju industrije EU“, ističe se u materijalu.

U dokumentu se predlaže i da EU pokaže više odlučnosti u oblasti trgovine i da uvede jednostrane carine na robu iz SAD.

"Politiko" naglašava da će, nakon izlaska Velike Britanije, EU biti slobodna da vodi izraženiju intervencionističku ekonomsku politiku, koju Francuska i Nemačka odavno zagovaraju. Tramp je prošle godine uveo 25-procentne i 10-procentne tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Kine, Kanade, EU i drugih zemalja, optužujući ih za "nepoštenu" trgovinu sa SAD i za veliki trgovinski deficit njegove zemlje.

Pogođene zemlje su odgovorile uvođenjem kontratarifa na nekoliko kategorija američkih proizvoda i ulaganjem nekoliko žalbi Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Tramp je više puta osuđivao zemlje EU zbog njihove trgovinske politike prema Americi, naglašavajući da Evropljani uzajamnoj trgovini tretiraju SAD lošije nego kineske vlasti.

Američki predsednik je nedavno objavio na Tviteru da SAD mogu da "dobiju od EU sve što želimo, samo treba da im uvedemo tarife na uvoz automobila".

strana 1 od 199 idi na stranu