Naučnici: Uzgoj goveda i GM soje uništava Amazoniju

London -- Amazoniju nagrizaju dve poljoprivredne delatnosti - uzgoj goveda i gajenje genetski modifikovane soje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/Victor Moriyama
Foto: Epa/Victor Moriyama

Time se, smatraju naučnici, može protumačiti dramatično širenje šumskih požara u tom delu Brazila, prenosi portal Seebiz.

"Ekstenzivan uzgoj goveda je glavni uzrok krčenja amazonske prašume. Nešto više od 65 odsto amazonske krčevine danas je pod pašnjacima", rekao je Romulo Batista, istraživač Grinpisa.

Brazil je najveći svetski izvoznik govedine. Ta je zemlja u 2018. izvezla rekordnih 1,64 miliona tona tog mesa, pokazuju podaci Brazilskog klastera izvoznika mesa.

Glavna tržišta su Kina, zatim Egipat i EU, a između 1997. i 2016. izvoz govedine se udesetostručio.

Gotovo 6,5 odsto iskrčene površine koristi se za uzgoj poljoprivrednih kultura. Brazil koji je i dosad bio najveći svetski izvoznik soje, ispred SAD, u 2018. je izvezao rekordnih 83,6 miliona tona, ili 22,6 odsto više nego 2017. godine, objavilo je brazilsko ministarstvo ekonomije.

Taj uspeh tumači se uglavnom apetitom Kine, najvećeg potrošača brazilske soje koja je uglavnom GMO.

Zbog trgovinskog rata koji Peking i Vašington vode već gotovo godinu dana, Kina se sve više okreće Brazilu u kupovini stočne hrane. Izvoz brazilske soje u Kinu lane je povećan gotovo 30 odsto.

Ogromni delovi kišne šume Amazonije gore, a prema najnovijim podacima koje je objavio BBC, zabeleženo je više od 2.500 požara u Amazoniji. Vatrena stihija je toliko intenzivna da se oblaci dima mogu videti iz svemira, a ta kišna šuma jedan je od najvrednijih resursa koji svet ima za borbu protiv klimatskih promena.

strana 1 od 199 idi na stranu