Folksvagen želi fabriku u Turskoj: Ali ništa od toga ako Erdogan ne ispuni jedan uslov

Ankara -- Nemački proizvođač automobila Folksvagen pregovara sa zvaničnicima u Ankari u vezi s turskim poreskim režimom za vozila.

Izvor: Investitor.me
Podeli
FOTO:  EPA,CLEMENS BILAN
FOTO: EPA,CLEMENS BILAN

Oni nastoje da dogovore investiciju od preko milijardu evra za izgradnju fabrike u ovoj zemlji, prenose turski mediji pozivajući se na neimenovane izvore.

Nije navedeno o kakvim je tačno porezima na vozila reč u ovom slučaju, ali zna se da kupovina automobila u Turskoj podrazumeva poseban porez na potrošnju koja ide od 45 do 60 odsto za motore do 1,6 litara, a penje se i do 100 odnosno 110 odsto za motore do dva litra.

Folksvagen je spreman da uloži milijardu evra u Tursku, rekao je jedan od izvora.

"Jedini zahtev koji imaju odnosi se na oporezivanje na tržištu automobila. Njega planiraju da upute i turskom predsedniku, a očekuje se da odluka bude donesena uskoro", naveo je izvor dodajući kako Turska traži način da izađe u susret nemačkom gigantu, a da ne dovede postojeće proizvođače automobila u nepovoljan položaj.

Fokus na manjim motorima

Veliki proizvođači poput Fiata, Renoa, Forda, Hjundaija i Tojote proizveli su više od 1,3 miliona motornih vozila u Turskoj prošle godine.

Visoki turski porezi na veće automobile doveli su do toga da se većina kupaca i lokalnih proizvođača drži manjih motora.

Tako su automobili sa 1,6-litarskim motorom činili 96 osto proizvodnje na turskom tržištu u toku prošle godine.

Vrlo blizu odluke

U novembru 2018. Folksvagen je objavio nameru da izgradi novu fabriku u Istočnoj Evropi u kojoj će se, između ostalih, proizvoditi vozila marke Škoda Karog i Seat Ateka.

Investicija u novu fabriku koja će otvoriti oko 5.000 radnih mesta procenjuje se na iznos između 1,3 i dve milijarde evra.

Očekuje se da proizvodnja počne 2022. godine a kada bude otvoren biće to jedan od najvažnijih proizvodnih pogona u regionu.

strana 1 od 199 idi na stranu