Venecuela spremna da preda državnu kompaniju Rosnjeftu da bi otplatila Rusiji dug

Moskva -- Venecuelanska vlada spremna je da kontrolu nad državnom naftnom kompanijom PDVSA preda ruskom Rosnjeftu kako bi podmirila dug Rusiji.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Nikolas Maduro, predsednik Venecuele FOTO: Nikolas Maduro Epa Miraflores press - handout
Nikolas Maduro, predsednik Venecuele FOTO: Nikolas Maduro Epa Miraflores press - handout

O tome izveštavaju mediji u Venecueli pozivajući se na izvore iz naftne industrije.

Citirajući venecuelanski list Nacional, ruska agencija Tas izveštava da se taj radikalni potez razmatra kao način brisanja Karakasovog duga Moskvi. Taj dug je znatan: krajem juna ove godine Venecela je dugovala 1,1 milijardu, a krajem marta 1,8 milijardi dolara.

Pre dve godine Karakas i Moskva dogovorili su restrukturiranje još jednog duga od 3,15 milijardi dolara Rusiji tokom deset godina, uz minimalna plaćanja u prvih šest godina. Od 2006. godine ruski zajmovi Venecueli ukupno su dostigli više od 17 milijardi dolara.

Prema izveštaju Nacionala, Moskva je pozitivno reagovala na predlog preuzimanja PDVSA-a, te je osnovano nekoliko povereništava i poslato u Venecuelu radi procene stanja. Ali prve informacije ukazuju da je kompanija prevelika i da su joj potrebna ozbiljna otpuštanja kako bi postala konkurentnija.

Analitičari pak smatraju da to ipak ne bi u većoj meri pomoglo venecuelanskoj kompaniji opterećenoj sankcijama SAD. Naime, većina tih sankcija odnosi se upravo na PDVSA zbog njegove vitalne uloge "kasice-prasice" za vladu i predsednika Nikolasa Madura. Napominju da je i Rosneft obuhvaćen američkim sankcijama.

strana 1 od 199 idi na stranu