B92 na sajmu naoružanja u Bangkoku: Srpsko oružje hit – Azija novo tržište, Mjanmar prvi kupac

Bangkok -- Sajam naoružanja i vojne opreme "Defense & Security 2019" svečano je otvoren u Bangkoku, glavnom gradu Kraljevine Tajland.

Izvor: B92, V.R.
Podeli
Foto: B92/ V. Radulović
Foto: B92/ V. Radulović

Kao jedan od najznačajnijih događaja ovog tipa u regionu, na ovogodišnjem sajmu dostignuća u oblasti odbrambene industrije, predstavilo se preko 500 kompanija iz više od 50 zemalja sveta, uz 28 nacionalnih paviljona među kojima zapaženo mesto zauzima naša zemlja.

Odbrambenu industriju Srbije kao njen integrator, naredna četiri dana predstavlja kompanija Jugoimport SDPR.

U srpskom paviljonu, osim sredstava iz proizvodnje i razvoja kompanije Jugoimport SDPR, na izložbenom prostoru su predstavljeni i proizvodi valjevskog Krušika, čačanske "Slobode", lucanskog "Milana Blagojevića", užičkog Prvog Partizana, kruševačkog Trajala, kompanije EdePro, kao i Utve koja je deo sistema Jugoimport SDPR.

Složeni borbeni sistemi domaćeg Jugoimporta izloženi su u vidu većih maketa sa pratećim video prezentacijama, dok je bio prisutan i veći broj tzv. živih maketa, odnosno minobacačke, artiljerijske i municije za streljačko naoružanje.

"Veliki broj sastanaka i posete zvaničnih delegacija, obeležili su prvi dan ovogodišnjeg sajma. Nema dileme da je srpsko naoružanje izuzetno cenjeno u svetu, što potvrđuje nastavak saradnje ne samo sa partnerima koji su naše sisteme kupovali u prošlosti već i osvajanje novih tržišta", istakao je za naš portal vojni analitičar Vlade Radulović, koji u Tajlandu prati ovogodišnji "Defense and Security 2019".

Izuzetno veliko interesovanje brojnih delegacija koje su posetile izložbeni paviljon naše odbrambene industrije, očekivano je bio vezan za složene borbene sisteme, samohodnu haubicu Nora B-52, vozila "Lazar" i "Miloš", višecevni raketni sistem "Tamnava" kao i brzi višenamenski borbeni čamac.

Foto: B92/ V. Radulović
Foto: B92/ V. Radulović

Visoka delegacija

Srpski nacionalni paviljon zauzima prostor između nacionalnog paviljona Velike Britanije i Kine, koja ujedno ima i najimpozantniji prostor, praćen različitom vrstom video efekata i promotivnih snimaka. Najbrojnija delegacija koja je posetila naš štand, bila je od strane Oružanih snaga Mjanmara. Pored ministra odbrane činili su je načelnik generalštaba Mjanmara general Mya Tun Oo, načelnik odbrambene industrije general-potpukovnik Kan Mynt Than, kao i načelnik generalštaba mornarice kontraadmiral Moe Auang.

Pored navedenog, zabeleženo je i interesovanje za municiju različitog kalibra ali i za domaće bespilotne letelice. Tokom zvaničnih sastanaka inicirano je učešće u više zajedničkih projekata kojim se osvajaju nova tržišta.

Reč je pre svega o razvoju i proizvodnji municije na bazi termobaričnih eksploziva, raketnih goriva ali i protivoklopnih vođenih raketa nove generacije.

Ono što je obeležilo prvi dan sajma su zvanične posete ministra odbrane Mjanmara, Sein Viena. Naš štand posetili su zvaničnici Laosa, Tajlanda i Ruske Federacije. Osim navedenih delegacija, naš nacionalni paviljon su posetile i delegacije Filipina, Singapura, Meksika…

Foto: B92/ V. Radulović
Foto: B92/ V. Radulović

strana 1 od 195 idi na stranu