"Bazel III" traži od banaka 400 milijardi evra kapitala

Bazel -- Evropskim bankama moglo bi trebati čak 400 milijardi evra kapitala da bi se uskladile s novim propisima.

Izvor: Bankar.rs
Podeli
Foto: Depositphotos, circotasu
Foto: Depositphotos, circotasu

Prema novim pravilima, poznatim kao Bazel III, ograničio bi se stepen u kojem se kapitalni slojevi banke, izračunati prema zajmodavčevim modelima rizika, mogu razlikovati od nivoa na kojima bi stajali pod konzervativnijim standardnim modelima.

Cilj pravila Bazel III, koja je EU uskladila sa Sjedinjenim Državama, je povećati sposobnost banaka da izdrže finansijske šokove.

Studiju Kopenhgane ekonomiks, koja je objavljena u četvrtak, naručila je Evropska bankarska federacija i grupa nacionalnih bankarskih lobija kako bi analizirali uticaj Bazel III bankarskih pravila pre nego što oni postanu zakon u Evropi, prenosi portal Bankar.

Italijanski bankarski lobi novinarima je dostavio primjerak studije.

Studija je upozorila i na uticaj na realnu ekonomiju, navodeći da će se nova pravila pretvoriti u veće troškove zaduživanja domaćinstava i preduzeća.

Čak i nakon obračuna marginalne koristi od rasta proizvodnje iz sigurnijeg finansijskog sistema, studija je ukazala na neto trošak u smislu izgubljenog rasta, ekvivalentnog 0,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, usled pada investicija.

Poverenik EU za finansije Valdis Dombrovskis, koji je nedavno izrazio zabrinutost zbog rizika značajnog povećanja kapitalnih zahteva banaka prema novim pravilima, rekao je prošle nedelje da je Evropska komisija nameravala u drugom tromesečju 2020. predložiti predlog o izmeni tih novih pravila u pravo EU.

Evropska agencija za bankarstvo saopštila je u julu da bi se vodeći zajmodavci u Evropi kolektivno mogli suočiti sa nedostatkom od 135 milijardi evra ili 24,4 odsto povećanja potrebnog temeljnog kapitala kako bi ispunili nova pravila o globalnom kapitalu do 2027. godine.

strana 1 od 195 idi na stranu