Ulažu milijarde: Velika trojka iz Detroita sprema električnu budućnost automobilizma

Detroit -- Nakon godina skepticizma u vezi sa potražnjom za električnim vozilima proizvođači iz SAD sve više prihvataju da su baterije budućnost auto-industrije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/RINGO CHIU
Foto: Epa/RINGO CHIU

Dženeral motors je u četvrtak saopštio da se udružuje sa korejskim dobavljačem LG Chemom kako bi sagradio 2,3 milijarde dolara vrednu fabriku baterija u Lordstaunu u Ohaju. Taj zajednički poduhvat trebalo bi da mu omogući proizvodnju najmanje 20 modela potpuno električnih vozila do 2030. godine.

Ta najava došla je samo nekoliko nedelja nakon što je gradski rival Ford predstavio svoje prvo električno vozilo sa baterijom velikog radijusa kretanja, Mustang Mach-E, čija je prodaja planirana za sledeću jesen. Drugi po veličini proizvođač automobila iz Detroita planira da investira 11,5 milijardi dolara u sopstveni program elektrifikacije vozila.

Najmanji član detroitske "velike trojke", Fijat Krajsler, dugo je zaostajao u pogledu razvoja električnih vozila – bivši izvršni direktor čak je savetovao mušterije da ne kupuju jedini u potpunosti električni model kompanije. Ali sadašnji direktor kazao je CNBC-u da će biti "mnoštvo novih proizvoda sa baterijom" u narednih nekoliko godina.

Velika trojka iz Detroita ukupno će uložiti milijarde dolara na automobile na baterije u narednoj deceniji, ali, iako su u konvencionalnoj proizvodnji imali prilično sličan pristup promenama tržišnih trendova, sada svaki proizvođač "sledi sopstveni put", kaže Ron Kogan, stručnjak za automobilizam i izdavač "Grin kar žurnala". Prema njegovim rečima, to pokazuje da niko još uvek realno nema jasnu predstavu o tome kako će tehnologija baterija evoluirati, niti kako će je potrošači prihvatiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu