Pet milijardera koji su najviše uvećali bogatstvo tokom Trampovog mandata

Njujork -- Dana 20. januara 2017. Donald Tramp održao je svoju inauguralni govor, obećavši kako će "Ameriku ponovo napraviti bogatom".

Izvor: Investitor.me
Podeli
Foto: Epa/CRISTOBAL HERRERA
Foto: Epa/CRISTOBAL HERRERA

Tri godine od tog dana, Amerika je sigurno postala bogatija a ukupna vrednost deonica na američkim berzama veća je čak 47 odsto.

Ipak, pet najvećih dobitnika su pojedinci, ljudi koji su i pre toga bili izuzetno bogati.

Trojica od njih pet su američki milijarderi. Druga dvojica žive izvan Sjedinjenih Država, a zajedno su im bogatstva narasla za ukupno 219 milijardi dolara otkako je Tramp postao predsednik, piše portal Investitor.me.

Da ne bude zabune, ovi tajkuni bili su u prilici da uvećaju svoje bogatstvo bez obzira na to ko je preuzeo vlast tog januarskog jutra. Njihovi dobici od tada imaju više veze s povoljnim okolnostima na tržištima i pametnim odlukama, nego postupci sadašnjeg predsednika s kojim su se povremeno i sukobljavali i sarađivali.

Svoje lično bogatstvo najviše je u posljednje tri godine uvećao Francuz Bernar Arno, koji se vrtoglavo popeo na vrh Forbsove liste najbogatijih. On je od januara 2017. bogatiji za celih 74,4 milijarde dolara i ima ukupno 116,5 milijardi.

Po bogatstvu je prestigao i osnivača Amazona, Džefa Bezosa (115,5 milijardi) i osnivača Microsofta, Bila Gejtsa (110,1 milijardi).

Sledi lista ostala četiri najveća dobitnika po bogatstvu u posljednje tri godine, koliko je Tramp na čelu SAD:

2. mesto Džef Bezos, SAD - povećanje bogatstva od Trampove inauguracije: 46 milijardi dolara; neto vrednost bogatstva: 115,6 milijardi.

3. mesto Mukeš Ambani, Indija - povećanje bogatstva od Trampove inauguracije: 39,2 milijardi dolara; neto vrijednost bogatstva: 61,1 milijardu

4. mesto Stiv Balmer, SAD - povećanje bogatstva od Trampove inauguracije: 30,7 milijardi dolara; neto vrednost bogatstva: 60 milijardi.

5. mesto Mark Zakerberg, SAD - povećanje bogatstva od Trampove inauguracije: 28,9 milijardi dolara; neto vrednost bogatstva: 82,2 milijarde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu