Projekat "Julong": Ulažu 20 milijardi dolara u megapetrohemijski kompleks

Peking -- Kina oživljava petrohemijski projekat vredan 20 milijardi dolara u istočnoj provinciji Šandong u naporima da pojača infrastrukturnu potrošnju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, wlad74
Foto: Depositphotos, wlad74

Cilj je da podrži ekonomiju pogođenu pandemijom koronavirusa, javlja Rojters pozivajući se na dva kineska industrijska izvora.

Projekat za rafineriju kapaciteta 400.000 barela dnevno (BDP) i za fabriku etilena kapaciteta tri miliona tona godišnje u gradu Jantai, u Šandongu, centru nezavisnih prerađivača nafte, bio je predložen pre više godina, ali je odložen zbog kineskih problema sa viškom kapaciteta za rafinisanje.

Kineska Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC), državni organ nadležan za planiranje, dala je u ponedeljak preliminarno odobrenje za taj projekat, što provinciji Šandong otvara put da počne sa planiranjem izgradnje, rekla su britanskoj agenciju dva izvora upoznata s odlukom.

Šandong Nanšan grupa, privatna topionica aluminijuma sa sedištem u Jantaiju, biće glavni investitor, sa ulaganjem od gotovo 140 milijardi juana (20 milijardi dolara), a među ostalim investitorima su hemijska grupacija Vanhua i pokrajinska vlada Šandonga, rekao je jedan od izvora.

S projektom nazvanim Julong biće dodatno ojačan nedavni talas investicija u kinesku petrohemiju, u kojem predvodi privatni sektor, privlačeći globalne divove poput nemačkog BASF-a i američkog Ekson mobajla da ulažu u izgradnju kompleksa u zemlji koja je najveći svetski potrošač i uvoznik petrohemijskih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu