Prvi javni let boinga 737 maks od 2019: Cilj je da dokaže da je bezbedan

Vašington -- Avio-kompanija Amerikan erlajns danas će sprovesti prvi civilni putnički let Boinga 737 MAX posle skoro dve godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/MAST IRHAM
Foto: Epa/MAST IRHAM

Pročitajte još:

Prizemljeni svi avioni boing 737 maks

Kontroverzni avion će ponovo poleteti? U njemu je život izgubilo 346 ljudi

Radnici Boinga: "Model 737 maks dizajnirali su klovnovi, koje nadgledaju majmuni"

Ovo je prvi javni demonstrativni let aviona Boing 737 MAX, u kojem će se nalaziti predstavnici medija, otkako je taj model prizemljen zbog fatalnih nesreća 2019. godine, a organizovan je s ciljem da dokaže da je on bezbedan za putnike.

Let od baze avio-kompanije u Dalasu u Teksasu do Tulse u Oklahomi održava se nekoliko nedelja uoči prvog komercijalnog leta avio-kompanije 29. decembra i deo je pokušaja PR-a proizvođača i avio-kompanija da se obnovi imidž aviona nakon što je njegovo letenje bilo zabranjeno rekordnih 20 meseci, prenosi Rojters.

Kompanija Boing nije želela da komentariše let Amerikan erlajnsa i navodi da njeni zaposleni neće biti u tom avionu.

Proizvođač aviona je saopštio da će avio-kompanije imati direktnu ulogu u pokazivanju putnicima da je 737 MAX bezbedan.

Najprodavaniji avion Boinga prizemljen je širom sveta u martu 2019. godine, nakon dve nesreće u razmaku od pet meseci, u kojima je poginulo 346 ljudi.

Avioni kompanije Boing tipa 737 Max proizvedeni posle marta 2019. godine dobili su sertifikat za letenje od federalne Agencije za kontrolu vazdušnog saobraćaja SAD (FAA), saopšteno je u utorak iz sedišta te agencije.

strana 1 od 122 idi na stranu