Pismo najbogatijem čoveku na svetu: "Povećaj plate i plaćaj više poreza"

Vašington -- Svetski političari, njih 400, uputilo je pismo osnivaču Amazona Džefu Bezosu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO
Foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Oni u pismu traže da kompanija promeni poslovnu praksu, a on (Bezos) da se ponaša kao globalni korporativni građanin

U pismu izvršnom direktoru Amazona i najbogatijem čoveku na svetu s neto bogatstvom od 185 milijardi dolara lideri poručuju da svet "zna da Amazon može da priušti da plaća svoje radnike, troškove zaštite životne sredine i poreze", ali da je kompanija "izbegla i zaobišla da plati svoje dugove prema radnicima, društvima i planeti", prenosi Investitor.me.

Među potpisnicima pisma Bezosu su američke kongresmenke Ilhan Omar i Rašida Tlaib i potpredsednica Evropskog parlamenta Hajdi Hautala, kao i niz članova parlamenata iz Velike Britanije, kao i plitičke ličnosti iz Turske, Francuske i Grčke.

Ističu da se bogatstvo Bezosa dramatično povećalo tokom pandemije jer se potrošači snabdevaju osnovnim stvarima i okreću se internet kupovini u većem broju nego ikad ranije.

Političari širom sveta žele da Amazon podigne platu svojih radnika u svim skladištima, da se do 2030. obveže na nultu emisiju štetnih gasova,- tvrdeći da je Amazonov otisak ugljen-dioksida "veći od emisije dve trećine zemalja celog sveta", kao i da pobezbedi transparentnost nad privatnošću i korišćenjem podataka svojih kupaca.

Amazonovi zaposleni "ulaze u opasne radne odnose s poslodavcem, uživaju malo ili nimalo povećanje plate i suočavaju se s odmazdom zbog napora da se obrate poslovodstvu ili da se organizuju", navodi se u pismu.

Političari takođe kritikuju i iznos Amazonovih poreskih doprinosa.

"Globalnim izbegavanjem poreza nanosite štetu javnoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, stanovanju, socijalnoj bezbednosti i infrastrukturi", navodi se u pismu.

Amazon nije odmah odgovorio na upit za komentar, ali u izjavi za Independent je saopšteno da kao velika kompanija pozdravljaju nadzor kreatora politike.

"Pitanja pokrenuta u ovom pismu proizlaze iz niza obmanjujućih tvrdnji pogrešno informisanih grupa moći koje, čini se, koriste Amazonovu reputaciju kako bi istakli svoj lični uticaj", rečeno je iz Amazona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu