Nedostaje 50 milijardi funti u kešu: Niko ne zna gde su

London -- Poslednjih godina u Britaniji pada upotreba gotovine, ali raste potražnja za novčanicama.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: EPA/SHAHZAIB AKBER
Foto: EPA/SHAHZAIB AKBER

Nikome nije sasvim jasno gde odlaze sve te novčanice i s kojom namerom.

Skupina britanskih zakonodavaca saopštila je da "nedostaje" čak 50 milijardi funti u gotovini i pozvala je centralnu banku Velike Britanije da istraži taj problem.

"Novac je negde sakriven, ali centralna banka ne zna gde, zbog koga ili zašto - i ne čini se da je previše zanima šta se događa", rekla je zastupnica Meg Hilier, koja nadgleda državne finansije, a prenosi Si-En-En.

Vrlo brzo su se javili iz britanske centralne banke (Bank of England) i rekli kako "pripadnici javnosti ne moraju da objašnjavaju banci zašto žele da drže novčanice".

"Novčanice ne nedostaju, a centralnaa banka će nastaviti da zadovoljava javnu tražnju za novčanicama", dodali su.

Broj novčanica u opticaju dosegao je u julu u Britaniji rekordnie 4,4 milijarde, ukupne vrednosti od 76,5 milijardi funti. Za poređenje, 2000. godine u opticaju je bilo 1,5 milijardi novčanica u vrednosti od oko 24 milijarde funti.

S druge strane, sve više pada procenat plaćanja gotovinom. Pre deset godina, u Britaniji se papirni novac koristio u šest od 10 transakcija, a prošle godine u manje od tri, prenosi Index.

Bank of England procenjuje da se između 20 i 24 odsto vrednosti novčanica u opticaju koristi za gotovinske transakcije, a da daljih pet odsto domaćinstava "drže" gotovinu kao štednju.

"Malo znamo o tome gde se nalazi ostatak u vrednosti od oko 50 milijardi funti. Moguća objašnjenja uključuju držanje novca u inostranstvu za potrebe transakcije ili štednje ili držanje novca u Britaniji u samim domaćinstvima ili zbog upotrebe u sivoj ekonomiji", navodi agencija NAO, koja nadgleda državnu potrošnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu