Kina će preteći SAD na ogromnom tržištu

Peking -- Kina će 2024. godine nadmađiti SAD i postati najveće svetsko tržište za internet stvari (IoT).

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, aa-w
Foto: Depositphotos, aa-w

To su rezultati izveštaja Međunarodne data korporacije (IDC).

Internet stvari (engl. Internet of things) označava povezivanje uređaja putem interneta. Predstavlja mrežnu infrastrukturu u kojoj fizičke i virtuelne "stvari" svih vrsta komuniciraju i nevidljivo su integrisane. To mogu biti hladnjaci, perilice ili razni sigurnosni sistemi. Spajanje uređaja može biti bežično, čime se otvaraju nove mogućnosti za međusobnu interakciju, što donosi nove mogućnosti njihove kontrole, praćenje i pružanje naprednih usluga.

Prema ovom izveštaju, očekuje se da će kineski rashodi na IoT do 2024. dosegnuti gotovo 300 milijardi dolara, uz prosečni godišnji rast od 13 odsto u sledećih pet godina, prenosi Index.

IDC očekuje da će kineski rashodi na IoT 2024. godine činiti 26,7 odsto globalnih. Slede SAD sa 23,8 i zapadna Evropa sa 23,4 odsto.

Prevladavanje poteškoća na tržištu

IDC-jev analitičar za Kinu Džonatan Ling kaže da se zbog epidemije kovida 19 i pada potrošnje u svim industrijama, Kina početkom 2020. godine suočila sa poremećajem na tržištu IoT-a.

"Kako Kina nastavlja da se kreće prema ekonomskom oporavku, očekujemo da će tržište idućih godina savladati poteškoće, čemu će pomoći svest preduzeća o važnosti interneta stvari u kontroli epidemije", rekao je Ling.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu