EU priprema projekat pred Bajdenovu inauguraciju, Amerikancima se neće svideti

Evropska unija planira da se bori protiv "vladavine dolara" na svetskim tržištima, piše Fajnenšel tajms (FT) pozivajući se na izvore u Evropskoj komisiji.

Izvor: tportal.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, koydesign
Foto: Depositphotos, koydesign

"Svetska finansijska tržišta previše zavise od dolara", kaže se u jednom od dokumenata na koji se pozivaju novinari tog lista.

Prema autorima članka, pitanje zavisnosti od dolara i projekat slabljenja njegove dominacije planira se pokrenuti neposredno pre inauguracije izabranog američkog predsednika Džoa Bajdena.

EU, navodi se, želi prevladati poteškoće s kojima se suočila za vreme Trampovog mandata, poput onih kad je SAD uveo sankcije protiv Irana, piše Hina, prenosi T portal.

Inicijativa takođe govori o potrebi zaštite EU članica od "posledica ilegalne eksteritorijalne upotrebe" takvih mera.

"Godine Trampovog predsedništva otkrile su naše ranjivosti i moramo ih ukloniti (...). Govorimo o mestu Evropske unije u svetu: o sposobnosti da imamo dovoljnu ekonomsku i finansijsku moć", citira FT izvor iz Evropske komisije.

Između ostalog, kao što je navedeno u članku, EU je ukazala na potrebu pronalaženja načina za jačanje uloge evra u svetskoj areni - posebno kroz lekcije naučene iz pandemije koronavirusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu