Gugl osniva sopstveni informativni portal?

Kanbera -- Gugl će narednih nedelja u Australiji oživeti projekat sopstvenog informativnog portala i već je naručio priloge.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Jane0606/Shutterstock
Foto: Jane0606/Shutterstock

To su izjavili urednici nekoliko manjih medija, opisivajući pokušaje digitalnog giganta da minira najavljeni zakon o plaćanju medijskog sadržaja.

Njuz šoukejs (News Showcase) trebalo bi da bude pokrenut već u februaru i najnoviji je Guglov taktički potez u žestokoj kampanji protiv planiranog zakona kojim asutralijska vlada želi da natera Gugl da plaća korišćenje medijskih sadržaja.

Urednik infotmativnog protala Konverzejšn (The Conversation) Miša Kečel izjavio je da ga je Gugl kontaktirai "kako bi nastavili raspravu o što skorijem pokretanju proizvoda Njuz šoukejs, potencijalno u februaru".

Gugl je najavio pokretanje portala u Australiji prošlog juna, potpisavši ugovore o isporuci sadržaja sa sedam malih lokalnih medija, uključujući Konverzejšn. Projekat su odložili nakon što je regulator za zaštitu tržišnog takmičenja najavio zakon o plaćanju sadržaja, prenosi Index.

Cilj predloženog zakona je ojačati poziciju medija u pregovorima sa digitalnim gigantima o podeli prihoda. Predlog predviđa arbitražu u slučaju da platforme i mediji ne postignu dogovor, a odluka arbitara bila bi obavezujuća.

Portparol Guglovog australijskog ogranka odbio je da komentariše informaciju o pokretanju informativnog portala. Dva australijska lista potvrdila su da su pripremili detalje sadržaja za informativni portal, bez rasprave o razgovorima sa Guglom.

Podsetimo, izvršna direktorka Gugla u Australiji Mel Silva je prošle nedelje na parlamentarnom saslušanju rekla da će kompanija povući pretraživač iz Australije bude li zakon usvojen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu