Demokrate se dogovorile sa Menčinom oko pomoći

Vašington -- Demokrate u Senatu su korak bliže da usvoje predlog predsednika Džoa Bajdena za pomoh ugroženima u pandemiji, vredan 1,9 hiljada milijardi dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/svetas
Foto: Depositphotos/svetas

Naime, postigli su dogovor s demokratskim senatorom Džoom Menčinom iz Zapadne Virdžinije o naknadi za nezaposlene.

Sednica Senata, koja je počela u petak, i dalje traje, a očekuje se da će se o predlogu glasati tokom današnjeg dana, prenosi Glas Amerike.

Demokrate imaju 50 mesta u Senatu, koliko i republikanci, i potrebni su im glasovi svih senatora iz redova Demokratske stranke. Odlučujući 51. glas daje potpredsednica SAD Kamala Haris koja predsedava Senatom i koja glasa kada je izjednačen broj glasova, 50:50.

Republikanci se protive Bajdenovom zakonskom predlogu i pokušali su da na svoju stranu pridobiju senatora Menčina koji se zalagao za manju naknadu nego njegove demokratske kolege.

Međutim, demokrate su smanjile prvobitno predloženu sumu za nezaposlene od 400 dolara nedeljno na 300 ali u dužem period, kako bi dobili podršku senatora Menčina.

Demokrate moraju da balansiraju između umerenih članova stranke, kakav je Menčin, i progresivaca koji traže da vlada potroši više novca na građane.

Gornji dom američkog Kongresa, Senat, u petak je odbacio amandman koji je predložio liberalni senator Berni Sanders, da se minimalna cena rada na federalnom nivou više nego udvostruči tokom narednih pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu