Porodica Obama živi od knjiga i Netfliksa - a na šta troše novac?

Vašington -- Bogatstvo porodice Obama procenjuje se na oko 40 miliona dolara.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/SAUL LOEB / POOL
Foto: EPA-EFE/SAUL LOEB / POOL

Ipak, kada su tek stigli u Belu kuću, oni su imali "samo" 1,2 miliona dolara.

Dok je bio senator, Barak Obama je zarađivao 174.000 dolara godišnje, a njegova supruga Mišel je bila na visokoj poziciji na Univerzitetu u Čikagu. Kasnije, kada je postao predsednik, Obamina plata iznosila je 400.000 dolara godišnje. Nakon završetka mandata, predsednička penzija mu je 200.000 dolara.

Međutim, najveći deo bogatstva ove porodice dolazi od drugih stvari, poput prodaje njihovih knjiga.

Od 2005. do 2016. godine, bivši američki predsednik je na svojim knjigama zaradio 15,6 miliona dolara, a 2017. su Mišel i on potpisali ugovore koji se tiču upravo njihovih knjiga u vrednosti od najmanje 60 miliona dolara, naveo je Biznis insajder u kratkom video-prilogu na svom Tviter nalogu.

Takođe su potpisali ugovor sa popularnom striming platformom Netfliks, vredan desetine miliona dolara.

Kako onda troše sav taj novac?

Nakon što su napustili Belu kuću, kupili su vilu u Vašingtonu za 8,1 milion dolara. To je druga najskuplja rezidencija u tom kraju - ispred je samo ona čiji je vlasnik Džef Bezos.

Takođe, još uvek imaju kuću u Čikagu koja je procenjena na 2,5 miliona dolara.

Često idu i na odmore i to na destinacije poput Toskane, ostrva Neker i Indonezije.

Mada GSA (General Services Administration) pokriva sve putne i poslovne troškove bivšeg predsednika, to ne uključuje odeću.

Iako je Mišel poznata po tome što voli da nosi skupu dizajnersku odeću, poput Versaće haljine koja košta 12.000 dolara, nije joj strano ni "cenkanje", pa je tako viđena da kupuje u popularnom američkom lancu Target.

Na kraju, porodica Obama često daje novac u humanitarne svrhe. U periodu od 2009. do 2015. donirali su 1,1 milion dolara. Ovo ne uključuje iznos od 1,4 miliona dolara koje je Barak Obama dobio kada je dobio Nobelovu nagradu, a koji je kasnije u celosti takođe dao u dobrotvorne svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu