Prvi put van Srbije: Lazar 3 prikazan u punom sjaju FOTO

Srbija je Turkmenistanu prodala borbeno oklopno vozilo Lazar 3.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo odbrane/arhiva
Foto: Ministarstvo odbrane/arhiva

Ovu informaciju je, u martu mesecu, saopštio pokojni ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Miroslav Lazanski, rekavši da je to "velika vest za srpsku vojnu industriju i privredu Srbije".

Ova vest je izazvala i lavinu komentara u zemljama u našem komšiluku, gde su neki govorili i to da je sve laž. A onda je Lazar 3 prikazan na turkmenistanskoj vojnoj paradi sa topom od 30 mm koji je inače opitovan kod nas.

Naime, radi se o ruskoj kupoli MB2-02 (MUROTEPLOVOZ-RUSIJA).

Masa kupole je 1.500 kg, bez borbenog kompleta, piše Kurir. Aktuelna je kod modernizacije ruskih oklopnih transportera familije BTR 8×8 i BMP -2. Kupola je naoružana automatskim topom kalibra 30×165 mm 2A42 sa dvostrukim hranjenjem, spregnutim mitraljezom kalibra 7,62 mm PKTM i spregnutim automatskim bacačem granata AG-30. Bacačima dimnih kutija BDK 902B, koji se nalaze sa čeone strane kupole levo idesno od topa. Balistička zaštita je nivo V (ruski standard GOST R50963-81).

A šta sve može Lazar 3?

Lazar 3 može biti opremljen različitim vrstama naoružanja poput daljinski upravljanom borbenom stanicom sa mitraljezom (DUBS) 12.7 mm M-15 i kupolom sa topom 30 mm, što mu omogućavaju dejstva po ciljevima na zemlji kao što su lako oklopljena i logistička vozila, komandna mesta i neprijateljska živa sila, i po ciljevima u vazduhu – helikopterima i bespilotnim letelicama.

Pogon 8x8 i savremeni sistem nezavisnog vešanja svih osam točkova, oklopnom borbenom vozilu Lazar 3 omogućavaju visoku prohodnost i nosivost. Pogonska grupa smeštena je u prednjem desnom delu vozila, u kapotiranom prostoru koji je potpuno zaptiven od prostora posade, a centralni razvod pogona obezbeđuje distribuciju momenta do svih točkova. Sve osovine su pogonske dok su prve dve upravljačke.

Ovo borbeno vozilo poseduje i visoko sofisticiranu, modularnu balističku i protivminsku zaštitu. Oklopno telo Lazara 3 izrađeno je od pancirnog čelika i obezbeđuje mogućnost ugradnje spall liner-a, za zaštitu od krhotina.

Broj članova posade zavisi od misije i naoružanja kojim je vozilo opremljeno. Kada je vozilo naoružano daljinski upravljanom borbenom stanicom (DUBS) broj članova posade je 12 – komandir, vozač, nišandžija i devet vojnika, a u slučaju ugradnje kupole broj članova posade smanjuje se za jednog vojnika.
Sistem za kondicioniranje vazduha obezbeđuje funkcionisanje vozila i posade u ekstremnim klimatskim okruženjima, a puškarnice koje poseduje Lazar 3 zaštićene su balističkim staklom i omogućavaju da vojnici koji se prevoze u njemu budu u mogućnosti da uz pomoć streljačkog naoružanja reaguju na potencijalne pretnje i pomognu vizuelnim uočavanjem.

Točkaš Lazar 3 može da razvije maksimalnu brzinu do 110 kilometara na sat. Izuzetnih je manevarskih sposobnosti koje mu omogućavaju da ostvari podužni nagib 60 %, bočni nagib 30 %, savlada vertikalne prepreke od 0.55 metara, rov od dva metra i vodene prepreke od 1.6 metara.

Zahvaljujući modernom pristupu oklopne zaštite, pokretljivosti i vatrenoj moći, oklopno borbeno vozilo Lazar 3 može se koristiti za realizaciju brojnih zadataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu