1. Obrni okreni, na kraju se ništa bitno neće promeniti iz pogleda običnog čoveka.
  (Alexandar, 27. septembar 2021 10:46)

  # Link komentara

 2. "Na izborima je pravo glasa imalo oko 60,4 miliona Nemaca, što je gotovo milion birača manje nego pre četiri godine."

  I to uz onoliku imigraciju sa svih strana ...
  (Bravo, Angela, 27. septembar 2021 06:53)

  82 (+) i 40 (-)

  Kako Srbi vole da veruju narativu koji im (iz nekog razloga) odgovara.

  Komentar "uz onoliku imigraciju sa svih strana" je maliciozan sem ako se ne misli na imigraciju od 50-ih do danas, među kojima je najviše Turaka pa Jugoslovena, što sumnjam da je bio slučaj.

  Imigracija u poslednjih nekoliko godina još uvek nije vidljiva na biračkim spiskovima. Drugi su već objasnili zašto.

  Evo još par detalja kako funkcioniše sticanje državljanstva i prava na glasanje, kao i koja je uloga razne imigracije.
  Ja sam recim preko 10 godina u Nemačkoj a nemam pravo glasa jer nemam državljanstvo već samo "stalnu boravnišnu dozvolu" od svoje 3. godine boravka u Nemačkoj. Imam sve preduslove, posle savršeno položenog testa za državljanstvo i nešto duže provere "dosijea" sam formalno prihvaćen za državljanstvo, ali ga još uvek nemam jer je prethodno neophodno da se odreknem srpskog državljanstva.

  Kroz istu ili sličnu proceduru će morati da prođu i svaki izbeglica pod uslovom da su ovde legalno mogli da ostanu dovoljno dugo. U mom slučaju je to bilo redovna plata i uplaćivanje doprinosa u trajanju od makar (skoro) tri godine. Koja je tačno procedura kod njih, nisam siguran.

  Ruku na srce, Angelina odluka da bude popustljiva prema migrantima naravno nije niti čist altruizam niti pokvarena želja da "upropasti" svoju otadžbinu već najviše zbog interesa - počev činjenice da je u Nemačkoj bela kuga (doduše znatno manje izražena nego u Srbiji) i da nedostaje jeftine, nisko kvalifikovane radne snage. Nemačka je ipak pravi ekonomski lider u Evropi i to ima svoju cenu, tačnije razni nezahvalni poslovi neće sâmi da se obave. Isto važi i za visokokvalifikovane pozicije, od kojih jednu od njih i sâm popunjavam.

  Neće Nemačkoj niti bilo kome ići lošije zato što priželjkujete da tako vi sami izgledate manje čemerno. Sada važi kao i uvek do sada - u se i u svoje kljuse.
  (Njamburg, 27. septembar 2021 10:33)

  # Link komentara

 3. Drama ce tek da krene. Samo kada se setimo Zelenog Joske Fisera i njegovog odusevljenja bombardovanjem. Verovatno je bombardovanje ekoloski prihvatljivo, a mozda, kada bo bilo sa vise uranijuma u bombama, u Nemackoj ce Zeleni biti jos popularniji.
  (Gordana, 27. septembar 2021 10:23)

  # Link komentara

 4. Nema nikakve drame. Vecina može da se složi na razne načine.
  1. Velika koalicija (crveni i crni)
  2. Jamajka koalicija (crni, žuti, zeleni)
  3. Gvajana koalicija (crveni, žuti, zeleni)
  4. Gvajana koalicija + Linke (magenta)
  5. Jamajka koalicija + Afd (plavi) itd.

  SPD je za par mandata ispred CDU/CSU, ali SPD ima manji koalicijski kapacitet ali to ne znači da neće složiti koaliciju i dati kancelara (gvajana koalicija + eventualno Linke). Crveni, zeleni i zuti su rasli, a Linke je snažno pao i pretpostavljam da ga SPD neće uzeti u koaliciju jer od njega nema koristi i bez njega može dok s njim i dalje nema dovoljno i mora ukljućiti još dva partnera.
  SPD je pobijedio u istoćnoj Njemaćkoj i u jednoj vertikali središnje zapadne Njemačke.
  CDU je pobijedio na zapadu zapadne Njemačke.
  CSU je pobijedio na jugu tj. u Bajernu i Badenwitembergu.
  CDU je pao ali je mala razlika između njih i SPD.
  AfD je pobijedio na jugu istočne Njemačke.
  (Rezultati, 27. septembar 2021 09:38)

  # Link komentara

 5. Samo ce promeniti fotelje pa teraj dalje
  (Mirko Kojotovski, 27. septembar 2021 09:25)

  # Link komentara

 6. ...
  U svakom slučaju, kraj Nemačke kao "ekonomskog motora Evrope". Gomila nekompetentnog, korumpiranog i ideološki zadojenog polusveta će da vlada.
  (Deda, 27. septembar 2021 07:35)

  Apsolutno netacno. Bez obzira da li ce vladati Groko, Jamajka ili Ampel koalicija (situacije koje si vec naveo) upravo je obratno. Primetno je da populisticke i konzervativne partije trpe velike poraze u svim bitnim Zapadnim drzavama, to se desilo i u Nemackoj. Za ocekivati je da mladi i skolovani ljudi koji su glasali listom za zelene i SPD i bili birani (najvise mladih kandidata imaju upravo oni) mogu da naprave bolji sistem od metuzalema iz CDU/CSU ( prosek poslanika i biraca 60 godina!) i povede zemlju u digitalizaciju, nove ekoloske tokove (autoindustrija brzi prelazak na elektro pogone, istupanje iz nuklearnih programa, zamena mehanickih aparata i alata novim tehnologijama) i boljim odnosima na medjunarodnom planu jer nisu optereceni predrasudama. U idealnoj "Ampel" konfiguraciji (SPD- zeleni-FDP) nova vlada bi mogla da bude upravo zamajac za pokretanje novog tocka EU, koji bi zagazio ka manje birokratskoj i vise prakticnoj i na nauci i realnom stanju na terenu zasnovanoj ekonomiji. Sto sinoc rece predstavnik zelenih, zar nije bolje da smo novac ulozili za ocuvanje klime, nego da sada za mesec dana izdvajamo 30 milijardi za sanjiranje posledica poplava, koje su direktno uzrokovane klimatskim promenama? Pogled u buducnost je ono sto bi mogla da donese nova koalicija, a kompetentnost je upravo bila Ahilova peta stare vlade.
  (VSA, 27. septembar 2021 09:22)

  # Link komentara

 7. Zeleni su prema prognozama iz maja ove godine bili na 28% i onda je dosla gospodja Baerbock kao kandidat koja je uspela da sve to za ova 4 meseca da upropasti. I sad ce Nemacku voditi tip koji je bio ministar finansija za vreme najveceg finansijskog skandala (Wirecard) u istoriji drzave. I nije bio obavesten kako kaze. To je kao da ministar sporta Rusije kaze da nije nista znao o masovnom dopingu sportista. Znaci ako nije nista znao onda nije dobro radio svoj posao, a ako je znao onda je za zatvor. Nista od toga, postace kancelar ioako mu je jedina stavka u programu da poveca jos vise poreze. Neverovatno...
  (Baghdatis, 27. septembar 2021 08:57)

  # Link komentara

 8. U samoj Nemačkoj ne verujem da će se neke velike promene dogoditi promenom vlasti, ali sa druge strane očekujem velike promene na nivou EU. Čisto sumnjam da će koalicaja sastavljena od 50 stranaka imati snage da nameće svoju volju celoj evropi. Potom tu su i drugi igrači tipa Makron koji godinama unazad pati od toga da bude glavni baja u evropi.
  (komentator, 27. septembar 2021 08:54)

  # Link komentara

 9. Jel place neko za frau merkel?
  (Salajica, 27. septembar 2021 08:35)

  # Link komentara

 10. Nema tamo nikakvih drama nego rutinski demokratski procesi...
  (Balkan brale, 27. septembar 2021 08:22)

  # Link komentara

 11. "Na izborima je pravo glasa imalo oko 60,4 miliona Nemaca, što je gotovo milion birača manje nego pre četiri godine."

  I to uz onoliku imigraciju sa svih strana ...
  (Bravo, Angela, 27. septembar 2021 06:53)

  Ajmo jos jednom, pravo glasa u Nemackoj imaju drzavljani Nemacke sa pasosem SR Nemacke! Svi doseljenici dobijaju privremene ili stalne boravisne i radne dozvole. Tek nakon 8 godina neprekidnog zivota i rada u Nemackoj, moze se zatraziti drzavljanstvo. U nekim slucajevima i krace posle 5 godina ukoliko zadovoljavate posebne uslove (fakultetska diploma, deficitarno zanimanje, posebno dostignuce i doprinos drustvu...) Znaci svi imigranti NEMAJU pravo glasa.
  (Emigrant, 27. septembar 2021 08:17)

  # Link komentara

 12. "Na izborima je pravo glasa imalo oko 60,4 miliona Nemaca, što je gotovo milion birača manje nego pre četiri godine."

  I to uz onoliku imigraciju sa svih strana ...
  (Bravo, Angela, 27. septembar 2021 06:53)

  Da bi mogao izaci na izbore moras imati Nemacko drzavljanstvo, radna viza nije dovoljna, a njihovo drzavljanstvo se ne deli sakom i kapom, moras ipak ispuniti neke odredjene uslove, a jedan od glavnih je da si 5 godina u Nemackoj sa njihovim mestom prebivalista otuda i podatak da Nemacka trenutno ima oko 80 miliona stanovnika a samo 60 miliona ima pravo glasa
  (hajvan, 27. septembar 2021 08:13)

  # Link komentara

 13. Ova zelena "sekta" ce ih uništiti
  (Nikola, 27. septembar 2021 08:12)

  # Link komentara

 14. šta je ovdenza Srbiju najbolja varijanta?
  (pekić, 27. septembar 2021 08:11)

  # Link komentara

 15. Prelilo se 5-6 posto od CDU-a ka SPD-u, koji su dosad vladali. Zeleni svima uzeli po procenat i to je to. Revolucija.
  Varijanta 1.SPD, Zeleni, FDP, 2. CDU, Zeleni, FDP. I dve manje verovatne: nastavak CDU+SPD ili CDU i FDP manjinska vlada sa podrškom AFD-a. To su mogućnosti. Ali s obzirom na medije i raspoloženje njihovih gospodara, prva varijanta je izgledna. U svakom slučaju, kraj Nemačke kao "ekonomskog motora Evrope". Gomila nekompetentnog, korumpiranog i ideološki zadojenog polusveta će da vlada.
  (Deda, 27. septembar 2021 07:35)

  # Link komentara

 16. Izlaznost na istorijskom minimumu.
  (Dušožder, 27. septembar 2021 07:05)

  # Link komentara

 17. "Na izborima je pravo glasa imalo oko 60,4 miliona Nemaca, što je gotovo milion birača manje nego pre četiri godine."

  I to uz onoliku imigraciju sa svih strana ...
  (Bravo, Angela, 27. septembar 2021 06:53)

  # Link komentara