9/11: Al Kaida postavila snimak

Hong Kong/Internet -- Al-Kaida postavila na internet video snimak povodom 10. godišnjice napada na SAD, sa slikama bivšeg vođe Osame bin Ladena i porukom njegovog naslednika.

Izvor: Beta, SITE/as-Sahab
Podeli

Taj video materijal, nazvan "Uoči izvesne pobede", u 62 minuta sadrži audio snimak govora Egipćanina Ajmana al-Zavahirija, koji je nasledio Bin Ladena, ubijenog u maju u Pakistanu, saopštio je američki centar za nadgledanje islamističkih sajtova SITE.

Zavahiri je govorio o "arapskom proleću", situaciji u Iraku i Avganistanu i smrti Bin Ladena, prenosi SITE.

Al-Kaida, rekao je on, "podržava arapske revolucije i nada se da će one dovesti do autentičnog islama i vlada zasnovanih na šerijatu", islamskom zakonu.

Te "narodne revolucije su vrsta poraza za SAD", smatra Zavahiri.

Deo video snimka sadrži Bin Ladenovu poruku koju su pronašli američki specijalci prilikom napada na kuću u kojoj se skrivao severno od Islamabada. Vašington je već prikazao taj snimak, ali bez tona.

U nedelju se navršilo 10 godina od samoubilačkih terorističkih napada otetim avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu, u kojima su poginule 2.752 osobe.

Zgrada Pentagona je znatno oštećena, a dva tornja visine 410 metara u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn su potpuno srušena.

Optuživši Osamu Bin Ladena, vođu islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD su 7. oktobra počele bombardovanje Avganistana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 193 idi na stranu