Pakistan: Pokvareni odnosi sa SAD

Islamabad/Vašington -- Vojni vrh Pakistana raspravlja o odnosima sa SAD posle optužbi da je njihova špijunska agencija podržavala grupu naoružanih Avganistanaca, bliskih talibanima.

Izvor: Beta, CNN/AJE
Podeli

Šef pakistanske vojske okupio je sve visoke komandante Vojske Pakistana na sastanku na kojem se proučavalo pogoršanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. General Ašfak Kajani je okupio generalštab u Islamabadu, odmah pošto je američki admiral Majk Malen, načelnik Generalštaba Vojske SAD, pakistanske obaveštajce optužio za podršku „Hakanijevoj mreži”.

Rat rečima između Islamabada i Vašingtona počeo je pošto je iz Pentagona stigla tvrdnja da je napad na ambasadu SAD i druge zapadne ciljeve u Kabulu 13. septembra izvela Hakanijeva mreža, grupa blisko vezana za Avganistan i s vrlo uspešnim akcijama u samom Pakistanu.

Pakistanski general-major Atar Abas je samo kratko objavio da se „razgovaralo o trenutnoj bezbednosnoj situaciji”.

Ipak, anomimni vojni izvori otkrivaju da je sastanak ipak bio „specijalan”, i da ga je predvodio lično general Kajani, koji je već trebalo da bude na putu u London, gde je pripremao govor za Međunarodni institut za strategijske studije (IISS) i Kraljevski Koledž za odbranu.

Zategnuti odnosi sa SAD

Još jedan poseban sastanak je održan u Islambadu, i to između generala Džejmsa Matisa, komandanta Centralne komande SAD (CENTCOM) i šefa Komiteta Štaba pakistanske vojske Halida Šamima Vejna, koji je izrazio „zabrinutost zbog negativnih izjava koje potiču iz SAD”.

„[General Vejn] je naglasio da su odnosi pogoršani zbog izuzetno složene situacije,” navodi se u saopštenju vojske i dodaje: „Naglasio je da su pakistanske oružane snage posvećene postizanju trajnog mira u regionu, što se jedino može postići međusobnim poverenjem i saradnjom”.

Dva dana ranije, u svedočenju pred Senatom SAD, odlazeći komandant Glavnog štaba Vojske SAD admiral Majk Malen je komentarisao odnose s Pakistanom, od kada se ta zemlja Južne Azije pridružila američkom „ratu protiv terora”. U vrlo otvorenoj izjavi, admiral Malen je rekao da „Pakistan izvozi nasilje u Avganistan”:

„Hakanijeva mreža, za početak, deluje kao produžena ruka pakistanske obaveštajne službe”, izričit je bio admiral Malen.

On tvrdi da je Međuslužbena obaveštajna agencija (ISI) odgovorna za poslednji napa d na Kabul, uz tvrdnju da je Pakistan obezbedio podršku za tj napad.

Tako su ugroženi odnosi Pakistana sa SAD i Avganistanom. Ipak, on smatra da nije rešenje da se od Pakistana „dignu ruke”, jer bolje imati loše nego nikakve odnose.

„Političko rasulo”

Vlada Pakistana, baš kao i Vojska, odbacuju tvrdnje Amerikanaca. Premijer Jusuf Riza Gilani je takođe odlučio da okupi političke vođe i s njima nađe rešenje za problem, za koji je, slično nediplomatski opisao kao znake „konfuzije i političkog rasula” SAD.

Ministar spoljnih poslova Pakistana Hina Rabani Har Vašingtonu poručuje da rizikuje gubitak saveznika, ukoliko nastavi da optužuje Islamabad za dvostruku igru u ratu protiv terorizma.

Odnosi SAD-a i Pakistana su sve lošiji još od vremena kada su prve američke bespilotne letelice poletale iz Avganistana i pogađale ciljeve u Pakistanu. Odnosi su stigli do pucanja kada je 2. maja u tajnoj akciji američkih jednica ubijen Osama bin Laden, vođa terorističke organizacije al-Kaida.

General-major Atar Abas priznaje da su agenti ISI održavali veze sa „Hakanijevom mrežom”, ali ne i da su je podržavali i pomagali.

„Ni jedna obaveštajna agencija ne sme sebi da dozvoli da zatvori sva vrata i prekine sve kontakte. Održavanje kontakata ne znači da podržavate ili pomažete terorističku organizaciju”, objašnjava general Abas.

„Hakanijeva mreža”, koju predvodi Maulvi Džalaludin Hakani zajedno sa sinom Sirađudinom Hakanijem i još nekoliko rođaka i prijatelja, jedna je od najopasnijih i najotpornijih organizacija talibana, koja zahvata prostor granice Avganistana i Pakistana. Hakanijevi su bili uspešni borci još u ratu protiv sovjetske okupacije Avganistana, dok je Džalaludin Hakani u vreme talibana bio ministar za odnose među plemenima.

Iako se Pakistan zvamično odrekao svoje podrške talibanima, posle terorističkih napada al-Kaide na SAD 11. septembra 2001. godine i postao vodeći saveznik u ratu protiv terorista, veruje se da su obaveštajcu ISI odbili da se priklone zvaničnoj politici.

Američki političari sve češće postavljaju pitanje opravdanosti ulaganja više milijardi dolara godišnje u pakistanske vojne snage, ukoliko njihova obaveštajna služba nije saveznik u toj borbi.

Republikanski senator u Komitetu za dobranu Lindsi Grejem kaže: „Ukoliko oni nastave da terorizam prihvataju kao državnu strategiju, moraćemo da na sto iznesemo sve opcije, među njima i odbranu naših vojnika”.

Milijarde dolara kojima se pbezbeđuje saradnja Pakistana uskoro bi mogle da se usmere na drugu stranu, ali to ne bi bila jedina šteta u odnosima Islamabada i Vašingtona.

Do tada, premijer Pakistana Jusuf Raza Gilani pokušava da spretnom retorikom zasutavi Amerikance u lavini otvorenih kritika. Pakistanskoj mreži GEO TV je rekao:

„Ne mogu ni s nama, ni bez nas. Ukoliko ne mogu bez nas, trebalo bi da pokušaju da izglade nesporazume”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 193 idi na stranu