"Putin nema dovoljno moći da sam istera Iran iz Sirije"

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da Rusija nema dovoljno moći da sama istera Iran iz Sirije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Netanjahu je na sednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku i odbranu rekao i da je Izrael nastavio da deluje u Siriji posle obaranja ruskog aviona 17. septembra, prenose izraelski mediji.

"Naši špijunski avioni nastavljaju da lete i prikupljaju informacije. Prema informacijama koje mi imamo, obim iranskog isporučivanja oružja (libanskom) Hezbolahu preko Sirije znatno je opao od obaranja ruskog aviona", rekao je Netanjahu.

Ruski izviđački avion greškom je oborila sirijska protivvazdušna odbrana tokom izraelskog napada na ciljeve u Siriji.

Moskva je optužila izraelsku vojsku da je koristila ruski avion kao štit, što je Izrael odbacio, tvrdeći da su njegovi avioni već bili u izraelskom vazdušnom prostoru kad je ruski avion oboren.

Izraelski lider je danas ponovio da su odnosi Izraela i Rusije "dobri" i da je s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom imao "odličan" sastanak u Parizu 11. novembra, na obeležavanju stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata.

"Moj razgovor s Putinom trajao je pola sata i bio je odličan", rekao je Netanjahu i dodao da je ruskom predsedniku ponudio "pojačanu saradnju armija" dve zemlje.

On je rekao i da će Izrael nastaviti da deluje u Siriji.

Izrael je izveo 200 napada na iranske mete u Siriji od 2017. godine, objavila je u septembru izraelska vojska.

Posle obaranja ruskog aviona u kojem je poginulo 15 ruskih vojnika, nije bilo napada koji su pripisani Izraelu, ali su lideri te zemlje tvrdili da su udari nastavljeni.

Izraelski komentatori objavili su nedavno da sastanak Putina i Netanjahua u Parizu nije rešio krizu u odnosima dve zemlje nastalu obaranjem aviona.

Svet

strana 1 od 395 idi na stranu