Sud za OVK još ne sudi, ali organizuje razgovore sa NVO sa KiM i iz Srbije

Hag -- Sud za zločine OVK organizovalo je prošle sedmice u sedištu suda u Hagu radionicu za Sudsku informativnu mrežu od 15 nevladinih organizacija sa KiM i iz Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/phb.cz
Ilustracija: Depositphotos/phb.cz

Sud za zločine OVK, manje poznat kao Specijalizovana veća Kosova, počeo je sa radom 2017. godine i još nije počeo da sudi jer nadležno tužilaštvo nije podiglo nijednu optužnicu.

U radionici su učestvovale nevladine organizacije: Komitet za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava - Srbija, YUCOM, Forum ZFD - Srbija, Centar za humanitarno pravo - Srbija, Centar za humanitarno pravo - Kosovo, Evropski centar za pitanja manjina - Kosovo, Inicijativa mladih za ljudska prava - Kosovo, AKTIV, Centar za zastupanje demokratske kulture, Centar za istraživanje, dokumentaciju i publikacije , Integra, Centar za mir i toleranciju, Forum ZFD - Kosovo i Romi u akciji.

U informaciji suda navodi se da je Sudska informativna mreža nevladinih organizacija osnovana u junu 2018. godine sa ciljem da radi na izgradnji odnosa sa stanovništvom i nevladinim organizacijama regiona kako bi informisanje o radu Specijalizovanih veća bilo tačno i transparentno.

Sud navodi da je ovogodišnja radionica organizovana s ciljem da se oceni napredak koji su Specijalizovana veća postigla u komunikaciji i približavanjua javnosti (program Outreać) na osnovu povratnih informacija i preporuka Sudske informativne mreže sa prošlogodišnje radionice.

Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova zahvalila se Sudskoj informativnoj mreži na, kako je rekla, dragocenim povratnim informacijama i pomoći ukazanoj tom sudu, posebno u “približavanju stanovništvu na Kosovu i u regionu koje je najviše zainteresovano za rad suda, između ostalog i širenjem tačnih informacija o mandatu i radu suda”.

Od prošlogodišnjeg sastanka mreže u junu 2018. godine, Specijalizovana veća su u okviru programa Outreać održala preko 30 sastanaka sa predstavnicima građanskog društva širom KiM, a njihovi predstavnici su se sastali i sa udruženjima žrtava u Beogradu, Nišu i Kraljevu.

Aktivnosti suda na približavanju javnosti na Kosovu, finansiraju se uz podršku švajcarske vlade, navodi se u informaciji suda.

strana 1 od 4 idi na stranu