A šta je napisao "Juronjuz", koji uskoro stiže u Srbiju

Beograd -- "Juronjuz" u izveštaju iz Beograda i poseti Makrona u prvi plan ističe njegovo obećanje da će ponovo pokrenuti razgovore između Beograda i Prištine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, Predsedništvo Srbije
Tanjug, Predsedništvo Srbije

Posle sastanka sa svojim srpskim kolegom, Aleksandrom Vučićem, piše "Juronjuz", francuski predsednik je rekao da će pozvati delegacije Beograda i Prištine u Pariz zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Vidimo porast napetosti i ponekad te napetosti su ispunjene tu i tamo spoljnim silama koje imaju interes da osiguraju da rešenje ne bude pronađeno", rekao je Emanuel Makron, prenosi "Juronjuz".

Takođe navode i Makronove reči da poslednjih nekoliko nedelja izaziva zabrinutost, kao i da odluke koje su protiv ranijih odluka moraju da se ukinu. "Juronjuz" napominje da su se odnosi Beograda i Prištine pogoršali od kako je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, jer je, kako se navodi, Beograd blokirao nameru Kosova da uđe u Interpol.

Juronjuz podseća da EU posreduje u razgovorima između Beograda i Prištine od 2011. godine, a što je rezultiralo potpisivanjem nekoliko tehničkih sporazuma, uključujući Briselski, koji ima za cilj normalizaciju odnosa i "integrisanje srpske manjine na severu Kosova". Ali u praksi, navodi "Juronjuz", sporazumi su "nejasni", a proces je nedovršen posle više zastoja.

"Juronjuz" navodi dalje da je Vučić pitao Makrona da li može da pomogne Srbiji na putu ka ulasku u EU, ali dodaju da francuski predsednik nije dao obećanje, ponovivši da donošenje odluka u EU mora biti mnogo efikasnije pre nego što se druge zemlje priključe Uniji.

"Juronjuz" piše da se "kao znak saradnje, Srbija saglasila da kupi francuski PVO sistem Mistral i dve strane su potpisale pismo namere o izgradnji metroa u Beogradu".

Inače, pred dolazak Makrona u Beograd, savetnica za medije predsednika Srbije potvrdila je za TV Prvu da će upravo "Juronjuz" uskoro početi s radom u Beogradu, gde će otvoriti regionalno predstavništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu