Preševo traži od Albanije Fond nacionalne solidarnosti

Preševo/Tirana -- Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi zatražio je prilikom zvanične posete Tirani da Albanija formira Fond nacionalne solidarnosti.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ilustracija: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Fond bi bio namenjen opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa tako da mogu da apliciraju sa konkretnim projektima, objavili su danas mediji na albanskom jeziku iz Preševa.

Arifi se tokom boravka u Tirani sastao sa albanskim premijerom Edi Ramom i ministrom za spoljne i evropske poslove Gentom Cakajem kojima je izneo ovu ideju, navodeći da opština Preševo već ima spremne projekte sa kojima može da aplicira za sredstva iz budžeta Republike Albanije.

Arifi je naveo i da bi osnivanje ovog fonda predstavljalo i korak napred ka "usklađivanju politike u zajedničkom delovanju Albanije i preševske doline".

Vlada Albanije je do sada svoju podršku Albancima koji žive u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa iskazivala preko upisnih kvota i raznih olakšica za studente iz ovih opština koji su izrazili želju da studiraju na nekom od fakulteta u Tirani, dok je poslednjih nekoliko godina iz budžeta izdvojila novac za finansiranje nekoliko projekata u opštinama Preševo i Bujanovac, među kojima je i 50.000 evra za vanbolničko porodilište u Preševu.

strana 1 od 136 idi na stranu