Ađijus predstavio izveštaj o radu Mehanizma

Hag -- Predsednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, Karmel Ađijus danas je poručio da se krivična pravda odnosii na sve nas.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE STR
Ilustracija: EPA-EFE STR

Predstavljajući svoj prvi izveštaj na sednici Saveta bezbednosti UN o napretku od kada je stupio na dužnost 19. januara 2019. godine, sudija Ađijus je poručio da je "Pravda u službi mira, a mir se mora održavati na dnevnoj bazi".

On je ponovio da je neophodno čvrsto se suprotstaviti onima koji negiraju legitimnost nalaza Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju posebno imajući u vidu nedavno ponovno pojavljivanje poricanja genocida i revizionizma.

On je u svom obraćanju istakao najvažnije aspekte rada Mehanizma u proteklih šest meseci, a govoreći o preostalom poslu napomenuo je da je Žalbena presuda u predmetu Karadžić dostavljena 20. marta 2019. godine u haškom ogranku Mehanizma, naglašavajući pravovremeni zaključak ovog značajnog slučaja. Ađijus je obavestio Veće o žalbenom predmetu Mladić, za koji se očekuje da će biti okončan do kraja 2020. godine, kao i o napretku postignutom u ponovnom suđenju u predmetu Stanišić i Simatović, u kojem je odbrana započela izlaganje 18. juna 2019. godine.

Predsednik je obavestio Savet da se saslušanje u predmetu protiv pet osoba optuženih za nepoštovanje suda očekuje u oktobru 2019. godine.

U zaključku, Ađijus je izrazio odlučnost da učini "najviše što može kako bi maksimizirao sposobnost Mehanizma da isporuči smislenu pravdu i da ispuni sve aspekte svog mandata na efikasan i delotvoran način", kao i svoju nadu da će Mehanizam i dalje naći podršku u Savetu, kako je to bilo do sada. Nakon njegovog obraćanja, izjave su dali članovi Saveta kao i predstavnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Ruande.

strana 1 od 4 idi na stranu