Srbin i Hrvat osumnjičeni za ratni zločin

Zagreb -- Odeljenje za ratne zločine, u saradnji s osječkim Županijskim tužilaštvom i obaveštajnom agencijom osumnjičila je Srbina i Hrvata za ratni zločin.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Jan Pietruszka
Ilustracija: Depositphotos/ Jan Pietruszka

Osječko Županijsko tužilaštvo i obaveštajna agencija dovršili su višegodišnje kriminalističko istraživanje nad Srbinom (75) i Hrvatom (55) koji se sumnjiče da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima.

HINA je prenela je da se 75-godišnjak tereti da je krajem 1995, kao pripadnik Obaveštajnog odeljenja u sastavu 11. korpusa Vojske Republike Srpske Krajine, u podrumu privatne kuće u Vukovaru oko četiri meseca držao zatočenog tada 41-godišnjeg zarobljenika, pripadnika 5. gardijske brigade Hrvatske.

Tamo ga je, kako se navodi, zajedno sa grupom nepoznatih pripadnika srpskiih paravojnih formacija, psihički i fizički zlostavljao tako što su ga šakama, nogama i palicama udarali po celom telu, mučili elektrošokovima, izgladnjivali i uskraćivali mu vodu. Dodaje se da se takvo zlostavljanje ponavljalo svakodnevno u trajanju od oko četiri meseca, kada je upućen na razmenu zarobljenika 22. marta 1996. godine, saopšteno je iz hrvatskog MUPa.

Njega i 55-godišnjaka, koji je zapovedao spomenutom paravojnom jedinicom u sastavu Vojske Republike Srpske Krajine, terete da su zatočili i grubo fizički zlostavljali trojicu civila. Reč je o zaposlenima komunalnog poduzeća UNIKOM iz Osijeka koje su pripadnici paravojnih formacija podređenih spomenutom 55-godišnjaku 24. juna 1995. protivpravno lišili slobode i prevezli ih u kasarnu u naselju Sajmište u Vukovaru.

strana 1 od 4 idi na stranu