Kina upozorava: Ako se samo drznete, idemo u rat

Peking -- Kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo da je Kina spremna da ide u rat ukoliko "ima ljudi koji bi se drznuli da pokušaju da odvoje Tajvan od zemlje".

Izvor: Tanjug, Beta/AFP
Podeli
VU Ćijan/Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Wong
VU Ćijan/Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Wong

U izveštaju o nacionalnoj odbrani među najvišim prioritetima su navedeni rešenost da se obuzda "nezavisnost Tajvana" i borba protiv separatističkih snaga na Tibetu i u zapadnom regionu Sindjiang. Taj izveštaj, koji se objavljuje na svakih par godina, predstavlja okvir kineske odbrambene politike.

U danas izdatom dokumentu je naglašen "defanzivan" pristup Kine ali je takođe izneto da će Peking "sigurno odgovoriti ako bude napadnut".

Portparol ministarstva odbrane Vu Ćijan je rekao da je pretnja tajvanskog separatizma sve veća i upozorio one koji pokušavaju da ostvare nezavisnost tog ostrva da će završiti u slepoj ulici.

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije. Tim ostrvom vlada rivalski režim čiji pripadnici su tu našli utočište 1949, posle poraza od komunista u građanskom ratu. SAD su u prošlosti više puta izazivale bes Kine prodajom oružja Tajvanu.

Vašington je 1979. prekinuo diplomatske odnose s Tajvanom da bi priznao vlasti u Pekingu kao jedine predstavnike Kine ali je i dalje najmoćniji saveznik i glavni snabdevač oružjem odmetnutog ostrva.

SAD su čak zakonom obavezane da snabdeju Tajvan dovoljnom količinom vojne opreme za samoodbranu.

AP podseća da je Pentagon ranije ovog meseca objavio da je Stejt department dozvolio prodaju oružja na zahtev Tajvana, a u arsenalu vrednom oko 2,2 milijarde dolara nalaze se i tenkovi, kao i rakete "Stinger".

strana 1 od 492 idi na stranu