"Izgleda da je nekome bio interes da ova priča ne zatalasa"

Beograd -- Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun istakao da Srbija mora da učini sve da pomogne Specijalnom sudu za zločine tzv. OVK da podigne optužnice.

Izvor: Tanjug
Podeli
Screenshot/O2 TV
Screenshot/O2 TV

On je za RTS rekao da svedoci i dokazi za te zločina postoje, ali je, kako kaže, pitanje zašto oni do sada nisu korišćeni i da li su svedoci izgubljeni zbog nestručnosti, zastrašivanja ili zbog prikrivanja dokaza.

"Izgleda da je nekome bio interes da se ova priča ne zatalasa mnogo u javnosti. Mora brzo da se radi jer će uskoro tužilaštvo odlučivati da li će se podizati optužnice. Bez obzira na naše sumnje mi moramo da uradimo sve što je do nas da pomognemo tom tužilaštvu da podigne optužnice kako bismo došli do neke pravde", rekao je Drecun.

On je povodom najnovijih dešavanja na političkoj sceni u Prištini istakao da se prema ponašanju njihovih lidera može naslutiti šta će se dešavati i ocenio da je reč o prekomponovanju političke scene i zauzimanju pozicija.

"Kada Ramuš Haradinaj kaže da odlaskom u Hag brani čast OVK veliki broj Albanaca tretira ga kao heroja, što pokazuje nespremnost velikog broja Albanaca da se suoče sa zločinima koje je OVK počinila", smatra Drecun.

On je ponovio da je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno ukidanje taksi na srpsku robu i snažnije angažovanje međunarodne zajednice. "Ako se prioritet ogleda u tolerisanju jednostranih poteza, onda rešenja nema. Nisam siguran da EU nije imala mehanizme da utiče na Prištinu. Za nastavak dijaloga važno je snažnije delovanje medjunarodne zajednice", rekao je Drecun za RTS.

Kada je reč o skupu u Parizu koji je za jesen najavio francuski predsednik Emanuel Makron a koji bi trebalo da odmrzne dijalog Beograda i Prištine, Drecun kaže da mnogo toga zavisi od situacije u Prištini.

"Francuska je najavila veće angažovanje i dinamičnije aktivnosti. Makron je pokazao da želi da se angažuje na postizanju kompromisa, ali to zavisi i od političke scene u Prištini. Neizvesna politička situacija u Prištini komplikuje nastavak dijaloga", zaključio je Drecun.

strana 1 od 118 idi na stranu