Italijanska igra prestola: Da li će Salvini uspeti u svojoj nameri?

Rim -- Italijanski premijer Đuzepe Konte podneo je ostavku u utorak. Konte je ostavku podneo na sednici parlamenta na kojoj je trebalo da se glasa o poverenju vladi.

Izvor: B92, index.hr
Podeli

Do glasanja o poverenju vladi došlo je na predlog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija. Predsednik Italije Serđo Matarela prihvatio je ostavku Kontea, a očekuju se da proceni da li postoji politička volja da se formira nova vlada.

Ukoliko to nije slučaj, on će morati da raspusti parlament, tri i po godine ranije od isteka mandata i da raspiše prevremene izbore.

Đuzepe Konte je bio nestrančka ličnost, izbor koalicionih partnera Lige i pokreta pet zvezda.

Ipak došlo je do raspada ove koalicije. Kako piše portal Indeks, razlog za pucanje koalicije između populista iz Pokreta pet zvezda- M5S i nacionalista iz Lige je promena ravnoteže snaga.

Naime, M5S je, sa čak 227 parlamentarnih mesta prema Liginih 124, bio pobednik parlamentarnih izbora 2018. i dominantna stranka u koaliciji. Iako je ova vlada stara jedva nešto više od godinu dana, svašta se od tada promenilo.

Jedini realni scenario koji bi Salviniju mogao pomrsiti planove je taj da M5S i demokrate, koji zajedno imaju većinu u parlamentu, uđu u novu koaliciju i tako spreče vanredne izbore, prenosi Indeks.

To bi, naravno, bio ironičan rasplet ove italijanske igre prestola - umesto da zasedne u željenu premijersku fotelju, Salvini bi bio taj koji je izbačen iz vlade. Jer kad bi demokrati i M5S došli pred italijanskog predsednika Serđa Matarelu sa dovoljnim brojem potpisa, on ne bi morao raspisivati nove izbore.

Uz agresivnu samopromociju i slanje pamtljivih političkih poruka na društvenim mrežama i političkim skupovima širom zemlje, po uzoru na američkog predsednika Donalda Trampa, Salvinijeva Liga je "eksplodirala" u anketama.

Da su Liga i Pokret pet zvezda praktično zamenili broj glasova koji dobijaju, definitivno je potvrđeno na izborima za Evropski parlament u maju. Liga je dobila čak 34% glasova, a Pokret pet zvezda samo 17%, iza predstavnika levog centra, Demokratske stranke bivšeg premijera Matea Rencija, koja je dobila 23%.

Salvini se predstavlja Italijanima kao čovek iz naroda, obećava im zaštitu italijanskog identiteta, brigu za "Italijane prvo" i zaustavljanje masovne imigracije, ali u isto vreme i zaustavljanje demografskog pada Italije, uzrokovanog, kao i drugde u Evropi, niskim stopama nataliteta.

To se, u kombinaciji s neprestanim verbalnim napadima na levičare, migrante, Rome, muslimane, kao i na papu Franju zbog njegovih poziva u pomoć migrantima, pokazalo kao recept za uspeh.

strana 1 od 518 idi na stranu