Više ništa nije jasno: SAD podnele zahtev za zauzimanje iranskog tankera; ILNA: On je ruski

Vlasti Gibraltara saopštile su da je američko ministarstvo pravde podnelo zahtev za zauzimanje iranskog tankera "Grejs 1".

Izvor: B92, Sputnjik
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Marcos Moreno
Foto: Tanjug/AP Photo/Marcos Moreno

U saopštenju se navodi da će o ovom pitanju odlučivati Vrhovni sud u 16 časova.

Vlasti Gibraltara oslobodile su kapetana i tri člana posade iranskog tankera "Grejs 1", koji se sada zove "Adrijan Darja", zaplenjenog početkom jula, javio je list "Gibraltar kronikl" pozivajući se na vladu Gibraltara.

Izvor u vladi rekao je za list da su kapetan i tri člana posade već pušteni, preneo je Sputnjik.

Foto: Tanjug/AP Photo/Marcos Moreno
Foto: Tanjug/AP Photo/Marcos Moreno

Takođe je navedeno da su nekoliko sati pre navodnog oslobađanja tankera Sjedinjene Američke Države zatražile od vlasti Gibraltara da ga zadrže. List navodi da je zbog novog zahteva odluka odložena do 16 časova.

"Gibraltar kronikl" citirao je sudiju Vrhovnog suda Gibraltara Antonija Dadlija, koji je rekao da bi "Grejs 1" već otplovio da SAD nisu podnele prijavu.

Dva dana ranije, podsetimo, svetske vesti prenele su da je tanker oslobođen i da je krenuo ka teritorijalnim vodama Grčke, zbog čega je američki državni sekretar Majk Pompeo zapretio zvaničnoj Atini da ne pomaže tankeru koji je pod američkim sankcijama, jer će trpeti posledice.

Iranski tanker "Gejs 1", preimenovan u "Adrijan darja" koji je prevozio iransku naftu, zaplenjen je u Gibraltarskom moreuzu 4. jula, sumnjajući da je brod plovio za Siriju i time prekršio sankcije EU protiv te zemlje. Zaplenu je izvršila britanska kraljevska mornarica.

U okviru istrage, policija je pritvorila kapetana, starijeg pomoćnika tankera i još dva člana posade. Sud je produžio njihov pritvor do 15. avgusta. Teheran poriče da je nafta bila namenjena Siriji i optužuje Veliku Britaniju za ugrožavanje trgovine i slobode plovidbe nezakonitim hapšenjem tankera.

Kao odgovor na zadržavanje u Gibraltaru pripadnici Korpusa čuvara Islamske revolucije u Iranu su 19. jula zadržali su tanker koji plovi pod zastavom Velike Britanije u Ormuskom moreuzu, nakon što je on navodno prekršio međunarodna pravila.

"Prema najnovijim saznanjima, zaplenjeni tanker iznajmila je Iranska revolucionarna garda. Tanker je napravljen u Koreji, a u posedu je Rusije, ali ga je ona iznajmila Iranskoj revolucionarnoj gardi", navela je iranska agencija ILNA, ne navodeći odakle im ta saznanja.

strana 1 od 518 idi na stranu