"Beograd je karika u odnosima Zapada i Rusije"

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da Beograd vidi kao kariku u odnosima Zapada i Rusije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je za N1 rekao da je potpisivanje sporazuma o zoni slobodne trgovine između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU), koje se očekuje 25. oktobra, tek početak, i da očekuje da će saradnja jačati u budućnosti.

"Pre svega je reč o slobodnoj trgovini, otvorenom i slobodnom tržištu, slobodnom kretanju roba, usluga i radne snage. EAEU je uzela najbolje iskustvo svih sličnih integracija, i smatramo da EAEU ima dosta solidnu perspektivu. Svakog dana više i više zemalja ispoljava želju da se priključi, da ima neku vrstu ugovora", objasnio je Bocan-Harčenko.

Proces evropskih integracija EU, kako je istakao, ne vidi kao prepreku u saradnji Beograda sa EAEU.

Kazao je da je moguće da Srbija postane karika u odnosima Rusije i EU, odnosno "integraciji integracija", saradnji između EU i EAEU.

Srbija će, kako je objasnio, posle 25. oktobra imati mogućnost slobodne trgovine bez carina, sa malo izuzetaka, i prodor na tržište od ukupno 180 miliona potrošača.

Rusija će, s druge strane, imati mogućnost povećanja plasmana svojih proizvoda - industrijskih i drugih, dodao je ambasador, ističući da je cilj da trgovinska razmena dostigne četiri milijarde dolara.

Govoreći o vojno-tehničkoj saradnji Rusije i Srbije, on je istako da Moskva polazi od toga da je odbrambena politika suverena stvar svake zemlje.

"Sfera je osetljiva, dosta komplikovana, i industrija je komplikovana, složena i moderna. Rusija je sad na vrhuncu proizvodnje, kvalitet je izvanredan. Imamo interesovanje od više zemalja sveta. I ovde želimo pravednu konkurenciju, bez politizacije, mi smo protiv nametanja", kazao je.

Rusija, kako je naveo, u okviru vojno-tehničke saradnje sa Srbijom, na umu pre svega ima zadatak jačanja bezbednosti u regionu.

"Niko neće biti na šteti zbog toga. Srbija će pojačati svoju odbranu, bez ikakve štete i pretnje za komšiluk i region", poručio je Bocan-Harčenko.

Izjavu odlazećeg premijera privremenih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja da je Rusija ta koja se zalaže za podelu Kosovu, Bocan-Harčenko je ocenio kao smešnu.

"Nikada nismo pokretali sličnu ideju o teritorijalnoj korekciji. Na marginama je bilo takvih predloga, uključujući period pregovora o statusu, ali nikada zvanično nisu bili na pregovaračkom stolu", istakao je.

Rusija, kako je dodao, želi da se što pre ponovo uspostavi dijalog Beograda i Prištine, a ukoliko Srbija to zatraži, Moskva će je, kako je rekao, podržati u okviru međunarodnog prava.

"Rusija, imajući i želju, ima i obavezu, jer je stalna članica Saveta bezbednosti UN. Redovne diskusije (o Kosovu) moraju da se nastavljaju, i to je jedno od pitanja u delokrugu Saveta bezbednosti UN. Zato je nemoguće da Rusija ne učestvuje i ne ostane faktor rešavanja i nekih odluka", kazao je ambasador.

"Veliki gubitak za Ukrajinu"

Bocan-Harčenko ocenio je da je odluka Ukrajine da srpskom glumcu Milošu Bikoviću zabrani ulazak u zemlju veliki gubitak za tu državu i njen narod.

"Sa nedoumicom sam saznao za zabranu ulaska u Ukrajinu talentovanom srpskom glumcu Milošu Bikoviću. Veliki gubitak za Ukrajinu i njen narod", naveo je Bocan-Harčenko na svom nalogu na Tviteru.

Ruski ambasador istakao je da taj slučaj "nažalost, nije bez presedana" navodeći da je "po svoj prilici, metodično rušenje kulture već postalo navika ukrajinskih vlasti".

Glumac Miloš Biković prethodno je objavio na Tviteru da mu je zabranjen ulaz u Ukrajinu zbog navodnog ugrožavanja nacionalne bezbednosti.

"Zabranjen mi ulazak u Ukrajinu... Glumim ja nekad bolje, nekad gore, ali ne baš tako da je ugrožena bezbednost nacije", naveo je Biković na Tviteru.

Biković je poslednjih godina angažovan u Rusiji, u kojoj snima filmove i serije.

Ukrajina je do sada zabranila ulazak u zemlju i francuskom glumcu Žerardu Depardjeu, koji ima i državljanstvo Rusije, glumcu Stivenu Sigalu, pevaču grupe Limp biskit Fredu Darstu...

strana 1 od 123 idi na stranu