Iranski tanker promenio kurs

Iranski tanker sa 2,1 miliona barela sirove nafte vredne 130 miliona dolara, pre nekoliko dana pušten iz Gibraltara nakon višednevne zaplene.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Oranhall
Ilustracija: Depositphotos/ Oranhall

Tanker je promenio kurs i sada plovi ka lucu Mesrin u Turskoj pošto je Grčka saopštila da neće da rizikuje svoje odnose sa SAD koje se protive i prete sankcijama ukoliko tanker stigne u Grčku, prenosi AP.

To je otkriveno kada je posada tankera "Adrijan Darja 1" unela novu destinaciju u Automatski identifikacioni sistem, međutim, navodi se, Turska možda i nije krajnja destinacija.

Kako se navodi, turska luka Mesrin se nalazi 200 kilometara severozapadno od rafinerije u Banijasu u Siriji, gde je navodno tanker i krenuo, pre nego što je početkom jula zadržan u Gibraltaru.

Pretpostavlja se da će tanker stići u Mesrin za nedelju dana.

Zaustavljanje a zatim puštanje tankera u Gibraltaru pojačalo je tenzije između Irana i SAD, a prema dokumentima SAD, tanker je navodno u vlasništvu iranske Revolucionarne garde, elitne vojne jedinice Irana koju SAD smatraju terorističkom organizacijom, a koja je pod direktnim vođstvom vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Alija Hamneija.

strana 1 od 518 idi na stranu