Ana Brnabić ide kod Merkelove

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić putuje u utorak u Berlin, gde će se, u sredu, sastati s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Diplomata Zoran Milivojević smatra da će tokom posete dominirati tema bilateralnih odnosa, ali tu su, kaže, i druge dve teme koje su za Srbiju izuzetno važne - pitanje Kosova i Metohije i evropske integracije.

Milivojević ocenjuje da će poseta predsednice vlade Berlinu biti prilika da se čuje da li je Nemačka spremna da "malo modifikuje" čvrst stav po pitanju promena granica u Evropi.

On dodaje da je "nemački stav da ne menja stav", kao i da se ne slaže sa rešenjima koja su ponovo na dnevnom redu, međutim, ukazuje da, s druge strane, američka administracija prihvata tezu o potrebi kompromisa, te i da Rusija nema ništa protiv toga, jedina razlika je, napominje, što Amerikanci više podržavaju Albance, a Rusi su na stanovištu da prihvataju ono što odgovara Srbiji.

"Pitanje je koliko će Nemačka uspeti da održi svoju poziciju ukoliko velike sile nađu nekakav 'modus vivendi'. U tom slučaju će Nemačka biti u delikatnoj situaciji, ali to je nešto što će ostati i političarima posle Angele Merkel, jer se to pitanje neće rešiti odmah", rekao je Milivojević za Tanjug.

Kada je reč o širem kontekstu, odnosno političkom trenutku kada se poseta odvija, Milivojević ukazuje da se Nemačka sada nalazi u političkom previranju i da je očigledno da Angela Merkel odlazi u političku penziju i ostavlja, kako kaže, jednu malo neizvesnu situaciju.

"Iza Merkelove ne vidimo lidera tog kalibra i političkog kredibiliteta koji bi mogao da nastavi njenu politiku. Ona je ostavila traga i rekao bih sačuvala EU, posebno od 2008. godine kada su Evropa i evrozona ušle u krizu", rekao je Milivojević.

Treba imati u vidu, kaže, da je Srbija pred čitavim talasom izazova, koji počinju sa najvažnijom temom, Kosova i Metohije.

Da Nemačka ne menja stav, kako to ističe Milivojević, potvrđuju i u nemačkom Bundestagu.

Izvor iz Bundestaga, iz vladajuće nemačke koalicije, koji je želeo da bude neimenovan, ponavlja da za Berlin ostaje da nema promene granica i razmene teriorija.

Na pitanje Tanjuga da li Evropa može sebi "dozvoliti" da, na primer, SAD i Rusija, rešavaju pitanje Kosova i Metohije, isti izvor navodi da "Srbija želi da postane član EU, a ne Rusije ili SAD".

"Stoga, EU i Nemačka odlučuju, ne SAD ili Rusija. Što se tiče EU, najbolja poruka je da će Federika Mogerini i Johanes Han otići u bliskoj budućnosti, jer su u tom slučaju (rešavanja pitanja KiM) stvorili puno problema", ocenio je izvor iz Berlina.

Upitan šta Srbija treba još da uradi da ubrza proces evropskih integracija, mišljenja je da bi to moglo da se desi s početkom rada nove Evropske komisije, te da bi Srbija mogla da ima mnogo veću prednost, ukoliko bi uradila "domaći zadatak" koji se odnosi na poglavlja 23 i 24.

Poručuje i da bi Srbija morala da odluči da li će biti u EU ili van, okružena članicama EU, što bi, kako kaže, bio najgori slučaj i u tom smislu je ocenio da bi za Srbiju bio korak unazad ukoliko bi potpisala Sporazum o pridruživanju Evroazijskoj ekonomskoj uniji.

Milivojević, međutim, kaže da je po pitanju evropske persprektive Srbije, koja će najverovatnije biti tema razgovora Merkel i Brnabić, ključni stav nametnuo francuski predsednik Emanuel Makron, dajući prednost unutrašnjim reformama EU, a politiku proširenja stavlja u drugi plan.

"Ni EU više nije tako homogena kao što je bila i to pokazuje jedan specifičan lobi na čijem je čelu Višegradska grupa koja se zalaže da se politika proširenja vrati u agendu i da u najmanju ruku ona bude paralelna sa politikom konsolidacije u EU", rekao je Milivojević.

Navodeći da je taj lobi izuzetno važan Srbiju, Milivojević podseća da je novi predloženi komesar za proširenje Laslo Tročanji, iz Mađarske, zemlje koja se najviše zalaže za integraciju Srbije u EU.

"U tom kontekstu će razgovoru predsednice vlade sa Angelom Merkel biti veoma važni, jer ćemo mi posle ovog susreta imati koliko-toliko jasnu situaciju", rekao je Milivojević.

Kako je rekao, videćemo da li će Nemačka koja sada ima predsednika EK parirati fransuskom stavu, te da ipak politika proširenja nađe svoje mesto u evropskoj agendi.

On smatra da o bilateralnim odnosima između Srbije i Nemačke nema spora i ističe da su oni na visokom nivou.

Nemačka je važna za Srbiju kao najuticajnija zemlja EU, koja može da pomogne da se ubraza proces evrointegracija i da na neki način da jasniju perspektivu Srbiji i drugim zemljama regiona, ocenjuje predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović.

"S obzirom da su nemački spoljnopolitički ciljevi, u ovom trenutku, stabilan i ekonomski razvijeniji Zapadni Balakan, pa samim tim i Srbija, tu se može videti i neki dodatni značaj bilo kakve vrste komunikacije, posebno ovakve posete i sastanka sa nemačkom kancelarkom", rekao je Đukanović za Tanjug.

Poseta Berlinu, dolazi nakon premijerkine posete Luksemburgu i sastanka sa premijerima zemalja Višegradske grupe, a Đukanović napominje da je značajno da se povećava obim poseta i da se definitivno potvrđuje spoljnopolitički interes Srbije - članstvo u EU.

strana 1 od 122 idi na stranu