Putin, Erdogan i Rohani: Saglasili smo se

Lideri Rusije, Turske i Irana, Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan i Hasan Rohani saglasili se da bude formiran odbor za izradu novog ustava Sirije.

Podeli
Tanjug/Burhan Ozbilici/AP
Tanjug/Burhan Ozbilici/AP

Izrada ustava je deo političkog rešenja za završetak devetogodišnjeg gradjanskog rata u toj zemlji.

Erdogan je posle trilateralnog sastanka izjavio da su prevaziđene poslednje prepreke za formiranje odbora, preneo je sinoć AP.

Putin je rekao da su se sve strane saglasile o tome da u odboru budu provladini, opozicioni i nezavisni predstavnici, čime bi bio otvoren put za brze razgovore u Ženevi.

Rohani je izrazio nadu da će u Siriji biti održani izbori 2020. ili 2021. godine.

Lideri su se dogovorili i o de-eskalaciji nestabilne situacije u Idlibu, poslednjem uporištu pobunjenika u Siriji, kao i o borbi protiv ekstremista i zaštiti civila.

Erdogan je ponovio zahtev za formiranje "zone bezbednosti" u sevoroistočnom delu Sirije uz granicu sa Turskom, gde su već uspostavljene zajedničke američko-turske patrole i zapretio.

Turska želi uspostavljanje "tampon-zone" na svojoj granici koje bi bila raščišćena od sirijskih Kurda koje podržavaju SAD, a koje Ankara smatra teroristima, optužujući ih da imaju veze sa kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Ankara se takodje zalaže za to da raseljeni Sirijci budu razmešteni u zonama pod turskom kontrolom duž severne Sirije, a Erdogan je nagovestio da bi ta zona mogla da bude proširena do gradova Raka i Deir el-Zor.

Rohani je pozvao napovlačenje američkih trupa i poštovanje teritorijalnog integriteta Sirije, ističući da bi Sirijcima trebalo da bude obezbedjeno da se vrate u svoje domove, a ne da se premeštaju u "zonu bezbednosti".

Jučerašnji susret bio je treći trilateralni sastanak Turske, Rusije i Irana o Siriji.

strana 1 od 547 idi na stranu