"Izjava Izetbegovića je duboko antisrpska, ali očekivana"

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocenio je izjavu Bakira Izetbegovića kao "duboko antisrpsku ali očekivanu".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Screenshot/B92
Foto: Screenshot/B92

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je na nedavnom Sedmom kongresu te bošnjačke stranke izjavio da su optuženi ratni zločinci Atif Dudaković i Sakib Mahmuljin, kao i oslobođeni ratni zločinac Naser Orić i drugi osumnjičeni i optuženi bošnjački generali tobože ugledni komandanti Armije BiH koji prolaze pravosudnu golgotu.

"Jasno je da Bakir Izetbegović i drugi bošnjački političari zastupaju vrhunsku laž o navodnoj agresiji na BiH koju su izvršili, pre svega, Srbi zajedno sa Srbijom. Teza o nevinosti Bošnjaka i teza o njima kako žrtvama nema nikakve veze s pravom istinom o karakteru rata koji je vodjen u BiH", naveo je Linta u saopštenju za javnost.

On je ocenio da je uzrok rata u BiH bio "pokušaj Alije Izetbegovića da realizuje ideologiju koju je osmislio u Islamskoj deklaraciji i da stvori islamizovanu BiH u kojoj bi Bošnjaci imali dominaciju", a u "ostvarenju tog ratnog cilja tzv. Armija BiH je počinila planske, osmišljene i masovne zločine nad srpskim narodom".

Linta je pozvao srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da konačno počne da procesuira brojne i planske zločine koje je tzv. Armija BiH počinila nad srpskim narodom.

To podrazumeva da se pokrene istrage i podignu optužnice protiv komandanata tzv. Armije BiH koji su naredili ili lično učestovali u ubijanju i mučenju srpskih civila i ratnih zarobljenika, kao i optužnice protiv onih koji nisu sprečili ili kaznili podredjena lica koja su ubijala i mučila srpske civile i ratne zarobljenike i sistematski pljačkali imovinu.

"Procesuiranje ratnih komandanata tzv. Armije BiH je jedan od načina da se razobliči besmislena laž o srpskoj agresiji i Bošnjacima kao žrtvama i tzv. Armiji BiH čiji su pripadnici tobože vodili oslobodilački o odbrambeni rat", istakao je Linta.

strana 1 od 192 idi na stranu