Devet godina u podrumu čekali smak sveta; Uhapšen muškarac

Holandsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen muškarac (58) posle otkrića šestočlane porodice koju je, odsečenu od sveta, držao na jednom izolovanom imanju.

Izvor: Beta, index.hr
Podeli
Foto: EPA-EFE/  Vincent Jannink
Foto: EPA-EFE/ Vincent Jannink

Porodicu koju čine otac i petoro dece između 18 i 25 godina, policija je našla u ponedeljak u "maloj, zatvorenoj sobi" unutar usamljene seoske kuće u selu Ruinervold, na severu Holandije, gde su godinama živeli kao pustinjaci, kako pišu mediji, "čekajući kraj sveta".

Muškarac uhapšen u utorak nije otac, saopštila je policija.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Austrije je danas rekao da je uhapšeni austrijski državljanin, rođen u Beču.

Po holandskim i austrijskim medijima, tog čovek su u Holandiji znali kao "Jozefa, Austrijanca" dok je nekoliko godina živeo s grupom mladih.

Holandski tužioci nisu dostavili informacije o državljanstvu osumnjičenog.

Policiju je na problem te porodice upozorio jedan od sinova koji ima oko 25 godina. On je u nedelju uveče u "konfuznom stanju" došao u seosku kafanu gde je to prijavio vlasniku koji je obavestio policiju.

Po navodima medija, taj mladić ima nalog na "Fejsebuku" pod imenom "Jan", a posle devet godina prvi put je bio aktivan na toj društvenoj mreži u junu.

Po lokalnom televizijskom kanalu RTV Drente, ta porodica je jela povrće koje je uzgajala i imala jednu kozu. Svi su živeli u jednoj sobi "čekajući kraj sveta".

Neki od njih "nisu imali pojma o postojanju drugih ljudi" u svetu, dodao je taj medij.

Istražitelji su priznali kako još uvek nemaju odgovore na ključna pitanja povezana s ovim slučajem - poput toga jesu li članovi porodice boravili u podrumu protiv svoje volje i kakva je tačno bila njihova veza s Jozefom B, piše Index.hr.

Misteriju još više produbljuje činjenica da je Jan, najstariji sin, imao pristup društvenim mrežama i bio aktivan na Facebooku od juna ove godine. Na njegovom profilu vide se objave sve do 2010. godine, kada je objavio da se preselio u Ruinervold, selo u kom se nalazi kuća.

strana 1 od 563 idi na stranu