"Situacija na KiM ozbiljna, zabrinjavajuća i neprihvatljiva"

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da je situacija na KiM posle izbora, ozbiljna, zabrinjavajuća i neprihvatljiva.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ DUSAN ANICIC/ nr
FOTO TANJUG/ DUSAN ANICIC/ nr

"Tražićemo i tražimo odgovarajuće reakcije Evropske unije i Kfora, jer je očigledno da Priština nastavlja s pritiscima na srpski narod koji tamo živi", rekao je Bocan-Harčenko na svečanoj sednici Skupštine grada Jagodine povodom 75 godina od oslobođenja ovog grada od nemačkih nacista u Drugom svetskom ratu.

"Čitava situacija nakon izbora na Kosovu pokazuje da postoji zabrinjavajući trend, i da su priče zapadnih partnera, koji su više puta govorili da će sutacija biti bolja posle izbora, samo prazna priča. Bez stvarnog pritiska na Prištinu, to su zaista samo prazne reči, koje nemaju nikakav osnov", rekao je ruski ambasador.

On je ponovio da je ruski stav isti i da Rusija i Srbija imaju dobru spoljnopolitičku saradnju i saradnju u međunarodnim institucijama, što dokazuje i ovo što se dogodilo u Interpolu.

"Što se tiče naših bilateralnih odnosa oni su poznati, oni su na visokom novo i kvalitetni su. Na tako visokom da takve nikada nismo imali. Redovno razmenjujemo mišljenja na najvišem vrhu", rekao je Bocan-Harčenko.

On je odbornike i goste svečane sednice podsetio da će Beograd u subotu posetiti predsednik Vlade Rusije Dimitrij Medvedev, "a za iduću godinu, kada se obeležava 75 godina pobede nad fašizmom, prvi koji je dobio poziv za proslavu (u Moskvi) je predsednik Srbije Aleksandar Vučić".

Pre te proslave, u decembru će Vučić s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom imati susret na kome će biti reči "o bilateralnim odnosima i sitauaciji u regionu".

Bocan-Harčenko je dodao da Rusija i Srbija imaju niz projekata "od strateškog značaja" i spomenuo gasovod "Turski tok", izgradnju železničke infrastruktura, ali je ukaza i na brojne mogućnosti koje nisu iskorišćene.

On je izrazio, kako je rekao "veliko zadovoljstvo" što je danas u Jagodini i ocenio da postoje brojne oblasti u kojima Jagodina i Rusija mogu sarađivati i biti partneri.

Čestitajući Dan grada, ruski ambasador istakao da je oslobađanje od fašizma "zajednička istorija, zajednička borba, grobovi i spomenici su simboli zajedničke borbe u Drugom svetskog ratu protiv fašizma".

"Naši borci su rame uz rame vodili borbe protiv fašizma. Moramo i dalje zajedno, nastavićemo borbu ali diplomatski, i verujem da nećemo izgubiti. Istrajaćemo u ovoj borbi, a imamo i zajednički stav protiv prekrajanja istorije, pretvaranja zločinaca u heroje", rekao je Bocan-Harčenko.

Svečanom sednicom u Jagodini predsedvao je predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma, a pre svečane sednice, Bocan-Harčenko i delegacije Skupštine grada i SUBNOR-a položile su vence na Somenik partizanima u Aleji nosilaca "Partizanske spomenice" na Gradskom groblju, Spomen kosturnicu 1.170 vojnika podoficira i oficira Crvene armije u Spomen-parku Rusko groblje, na Spomenik srpskim ratnicima u svim ratrovima u centru grada i na Skveru omladine.

Ruski ambasador je, u pratnju domaćina Dragana Markovića, posetio i Muzej voštanih figura u Jagodini, u kome se nalazi i voštana figura predsednika Rusije Vladimira Putina.

strana 1 od 119 idi na stranu